Първите нови четири електробуса отвориха врати за бургазлии

До края на година Общината и "Бургасбус" ще пуснат в експлоатация общо 11 нови електробуса

Новите електробуси на Бургас са с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус
Новите електробуси на Бургас са с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус Източник: Община Бургас
От вчера първите 4 нови електробуса на Бургас вече возят пътници. Те обслужват линиите Б1 и Б2, а междувременно пристигнаха още 2. Предстои тяхната регистрация и тестване на системите, а веднага след това тръгват по улиците и те, съобщават от Община Бургас.
 
До края на година Общината и "Бургасбус" ще пуснат в експлоатация общо 11 нови електробуса. Останалите 45 ще пристигат поетапно през 2022 г. Накрая общо 56 нови електрически автобуса ще станат част от автопарка на "Бургасбус".
 
Превозните средства са от ново поколение. Те предлагат комфорт за пътниците в градския транспорт от една страна, а от друга пазят околната среда от замърсяване. Автобусите са модели iebus 18 NG и iebus 12 NG, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и зарядните станции, предвидени за тяхното обслужване.
 
Превозните средства се доставят по проект на Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД, озаглавен "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт", финансиран с АДБФП № № BG16M1OP002-5.004-0003-C02,процедура за предоставяне на БФП BG16M1OP002-5.004 "Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух", приоритетна ос 5: "Подобряване качеството на атмосферния въздух" на Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г."
 
"Смея да твърдя, че това са най-съвременните автобуси на електричество. В условията на икономическа криза е важно, че те са произведени в Европейския съюз и всички части също са произведени в Европейския съюз. Радвам се, че продължаваме да надграждаме мерките за подобряване качеството на въздуха в Бургас!", каза кметът Димитър Николов. Новите електробуси на Бургас са с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус. Те са с модерен външен и вътрешен дизайн. Осигурен е достъп за граждани с намалена мобилност, обособени са места за пътуващи в инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички. Позициите за тях са обозначени и обезопасени. Новост при този модел е наличието на USB портове за зареждане на лични мобилни апарати в пътническия салон.
 
С пускането в експлоатация на електрическите автобуси ще се осигури по-голяма плътност на обслужване по автобусните линии в Бургас, като едновременно с това ще бъде намалено количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.

Още от "Бургас"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

В област Бургас продължават организираните инициативи за осигуряване на целогодишни полети на летището

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени