Представиха първите нови електроавтобуси на Бургас

Те са част от 56-те нови електрически автобуси, които ще станат част от автопарка на обществения превозвач "Бургасбус"

Представиха първите нови електроавтобуси на Бургас
Представиха първите нови електроавтобуси на Бургас Източник: Община Бургас

В Бургас представиха два от общо 56-те нови електрически автобуси, които ще станат част от автопарка на обществения превозвач "Бургасбус". Това са превозни средства от ново поколение, чрез които ще се подобри комфортът за пътниците в градския транспорт от една страна, а от друга ще се пази околната среда от замърсяване. Те са модели iebus 18 NG и iebus 12 NG, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и зарядните станции, предвидени за тяхното обслужване.

 

Превозните средства се доставят по проект на Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД - "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт", финансиран с АДБФП № № BG16M1OP002-5.004-0003-C02,процедура за предоставяне на БФП BG16M1OP002-5.004 "Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух", приоритетна ос 5: "Подобряване качеството на атмосферния въздух" на Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г."

 

На церемонията присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата - посланик на Кралство Испания в Република България, Роберто Руис Антолин - търговско-икономически съветник към мисията, Красимир Стойчев – зам.-кмет на Община Бургас, Петко Драгнев - управител на "Бургасбус" ЕООД, Павлин Бошнаков - управител на ДЗЗД "ЕЛ БУС България", Иманол Рего - управляващ директор на IRIZAR E-MOBILITY.

 

Кметът Димитър Николов
Кметът Димитър Николов Източник: Община Бургас

"Смея да твърдя, че това са най-съвременните автобуси на електричество, които се произвеждат в света. Радостно за нас е, че те са произведени в Европейския съюз и всички части също са произведени в Европейския съюз. Това е изключително важно, имайки предвид икономическото значение на този вид обществен транспорт и производството на електрически автобуси. Благодаря на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата за подкрепата и съдействието, на компанията IRIZAR E-MOBILITY и лично на нейния изпълнителен директор по отношение на въвеждането на цялостната система, защото освен доставката на автобуси, това включва и изграждането на зарядни станции", каза по време на събитието кметът Димитър Николов.

 

Автобусите имат инсталация за пречистване на въздуха от КОВИД-19
Автобусите имат инсталация за пречистване на въздуха от КОВИД-19 Източник: Община Бургас

Той подчерта, че това е първият тип автобус с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус. Проектът предвижда доставката на общо 56 електрически машини - 10 бр. 18-метрови съчленени и 34 бр. 12-метрови електробуса, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и 12 бр. 9-метрови електрически автобуса, чиято доставка беше договорена през август тази година.

 

В изпълнение на договорите за доставка на 18-метровите и 12-метровите електрически автобуси, изпълнителят ДЗЗД "ЕЛ БУС България" започна доставката на съответните превозни средства и зарядни станции за тях.

Автобусите са с модерен външен и вътрешен дизайн и предлагат напълно комфортно обслужване на пътниците. Осигурен е достъп за граждани с намалена мобилност, обособени са места за пътуващи в инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички. Позициите за тях са обозначени и обезопасени.

 

Превозните средства притежават всички елементи за удобно и приятно пътуване, като в салона за пътници са приложени две нови решения. Първото е система за пречистване на въздуха, която е превантивна мярка за разпространение на КОВИД-19. Друга новост е наличието на USB портове за зареждане на лични мобилни апарати в пътническия салон.

 

USB устройствата за зареждане на мобилни апарати
USB устройствата за зареждане на мобилни апарати Източник: Община Бургас

С пускането в експлоатация на електрическите автобуси ще се осигури по-голяма плътност на обслужване по бързите автобусни линии. Друго важно предимство е, че с по-интензивно обслужване няма да нараства количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.

 

Ще се обнови обслужването на популярната линия № 9, свързваща комплексите "Меден рудник" и "Славейков". В градския център линията преминава през една от най-натоварените с трафик централни артерии – бул. "Христо Ботев".

 

Ще се наситят с електрически автобуси линиите, по маршрута бул. "Иван Вазов" – пл. "Царица Йоанна" – ул. "Булаир" – бул. "Демокрация", както и трасето по цялото протежение на Приморски парк, което е най-предпочитаната зона за отдих за гражданите и гостите на Бургас.

 

В комбинация с тролейбусния транспорт – линиите Т1 и Т2, ще бъде постигнато обслужване на значителни райони в града само с екологично чисти превозни средства. Ще се пренасочат превозни средства и към обслужване на крайградски направления на общинската транспортна схема. Маршрутите на крайградските линии преминават не само през райони и села в периферията на общината, но имат значителен пробег по най-натоварените булеварди и улици крайната си спирка. Тези промени са в услуга на гражданите на Бургас, като чрез тях ще се подобри значително качеството на предложената транспортна услуга.

Още от "Бургас"

В област Бургас продължават организираните инициативи за осигуряване на целогодишни полети на летището

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас

Прочетете повече прочетете повече

Заместник-министър Николай Найденов: Новият мост на пътя Царево - Ахтопол ще бъде завършен до 15 април

Излети са стоманобетонните пилоти, които са основата на мостовата конструкция. Те навлизат в здрава скала, което прави съоръжението в пъти по-устойчиво

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени