Проектът на Община Бургас за нов модел на детска здравна грижа предизвика интереса на младите лекари

Концепцията обхваща три основни направления – профилактика и извънболнична среда, грижа в болнична среда и инвестиции в човешки ресурси

Проектът на Община Бургас за нов модел на детска здравна грижа предизвика интереса на младите лекари
Проектът на Община Бургас за нов модел на детска здравна грижа предизвика интереса на младите лекари Източник: Община Бургас

Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България. На общественото обсъждане в Бургас, организирано от Областния информационен център, присъстваха университетски преподаватели, заместник кметове, представители на бизнеса, родители и медии.

 

Концепцията на Бургас за интегрирана здравна грижа на деца има категоричната подкрепа на 18 общини, които с решения на своите Общински съвети изразиха желанието си за реализацията на проекта. Партньори в него, освен общините, са още университети, неправителствени организации, училища, публични институции, както и Министерството на здравеопазването.

 

Общественото обсъждане беше открито от заместник кметът по "Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата" Весна Балтина.

 

Проектът на Община Бургас за нов модел на детска здравна грижа предизвика интереса на младите лекари
Проектът на Община Бургас за нов модел на детска здравна грижа предизвика интереса на младите лекари Източник: Община Бургас

"Това е концепция, която последва мечтите за качествено детско здравеопазване. Тя е резултат от четиригодишен труд на много хора", заяви Мария Куманова – ръководител на проекта. В него участват 18 общини, 9 болници, неправителствени организации, университети. Партньор е и министерството на здравеопазването, с което има сключено споразумение. 

 

Концепцията обхваща три основни направления – профилактика и извънболнична среда, грижа в болнична среда и инвестиции в човешки ресурси. 

Тя предвижда създаване на центрове за профилактика в Стара Загора и Бургас, както и въвеждане на общ календар за профилактика на деца в целия Югоизточен регион, който да обхване всички деца и в големите, и в малките населени места. 

 

Предвидени са цялостни ремонти на здравните кабинети в общините партньори – Карнобат, Поморие, Руен, Созопол, и на медицинските центрове в Царево, Созопол и Приморско, както и създаване на мобилен здравен пункт в Малко Търново. 

 

Ще бъдат създадени два денонощни координационни центрове в Стара Загора и Бургас, които ще бъдат в помощ на родителите. Те ще са в обща платформа за обмен на здравна информация. 

 

Проектът предвижда още ремонт на детските отделения в Стара Загора и Сливен, закупуване на оборудване и линейки в общините партньори по проекта, стимули за подкрепа на медицинските специалисти, както и подкрепа на дуалното обучение в СУ "Иван Вазов" – Бургас.

 

Ще бъде създаден  академичен и симулационен център към Тракийския университет в Стара Загора, както и Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии за ранна диагностика и персонализирано лечение на деца с онкологични заболявания и редки болести чрез генетични изследвания. Предвидено е той да бъде разкрит към строящата се в момента Многопрофилната детска болница "Света Анастасия" Бургас. 

 

Концепцията включва 24 проекта в 18 общини, като водещ партньор е Община Бургас. Ръководителят на проекта Мария Куманова запозна присъствалите на общественото обсъждане с напредъка на строителството на детската болница в Бургас, която ще обслужва малките пациенти от целия Югоизточен регион.

Тя отговори на въпроси, свързани с разработването на програми за привличане и обучение на кадри за бъдещото здравно заведение.

Още от "Бургас"

Започва процедура по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт "Малко Търново"

Кметът благодари на премиера Главчев за бързата реакция на държавата и готовността на всички ресорни институции да съдействат за разширението на пункта с цел облекчаване на трафика

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени