Районна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа две лица, обвинени в засаждане и отглеждане на повече от триста растения от рода на конопа

Стойността на иззетите наркотични вещества възлиза на над 250 000 лева по цени на свободния пазар

Наркооранжерия, марихуана
Наркооранжерия, марихуана Източник: Пресцентър на ПРБ

Районна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа И.Н. и М.Д. Те са с повдигнати обвинения по две отделни досъдебни производства. И.Н. е привлечен към наказателна отговорност за това, че противозаконно е държал и отглеждал 252 растения от рода на конопа, съобщиха от пресцентъра на институцията.

 

Престъплението е осъществено за неустановен период от време до 07.02.2024 година в хотел, разположен в к.к. Слънчев бряг. Престъплението е квалифицирано по чл.354в, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК, тъй като деянието е осъществено в съучастие с неустановено по досъдебното производство лице.

 

Наркооранжерия, марихуана
Наркооранжерия, марихуана Източник: Пресцентър на ПРБ

М.Д. е привлечен към наказателна отговорност за това, че противозаконно е засадил и отглеждал 54 растения от рода на конопа. Престъплението е осъществено на 07.02.2024 година в гр. Несебър. То е квалифицирано по чл.354в, ал.1, пр.1 и 2 от НК. М.Д. е привлечен към наказателна отговорност и за това, че противозаконно държал над 52 грама коноп. Престъплението е осъществено на 07.02.2024 година. То е квалифицирано по чл.354а, ал.3 от НК.

 

Подробности за установените две наркооранжерии съобщиха окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и старши комисар Емил Павлов – директор на ОД на МВР-Бургас. Те заявиха, че откритите в хотела наркотични вещества са били разположени в стаи на втория и третия етаж. От тях хотелското оборудване е било преместено на първия етаж и стаите опразнени. В помещенията е поставено съвременно оборудване за отглеждане на растенията, което според експерти възлиза на стойност над 60 000 лева.

 

Наркооранжерия, марихуана
Наркооранжерия, марихуана Източник: Пресцентър на ПРБ

Хотелът е проверяван през летния туристически сезон и в него тогава са установени туристи, което означава, че отглеждането на марихуаната е започнало след активния сезон. Прокурор Чинев и старши комисар Павлов добавиха, че проведената през вчерашния ден успешна специализирана полицейска операция е удар срещу наркоразпространението в региона, тъй като стойността на иззетите наркотични вещества възлиза на над 250 000 лева по цени на свободния пазар.

 

Прокурор Чинев и старши комисар Павлов казаха още, че двете разследвания се водят отделно едно от друго. По едното от тях се издирва и лице, което се намира извън границата на страната. По думите им съществуват данни за това, че откритите в хотела растения е трябвало да бъдат пласирани в Турция, а тези в град Несебър са за българския пазар.

 

Наркооранжерия, марихуана
Наркооранжерия, марихуана Източник: Пресцентър на ПРБ

 

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени