Разбиха група за разпространение на марихуана в Бургас

Престъпното сдружение е осъществявало дейността си от началото на 2023 година.

Разбиха група за разпространение на марихуана в Бургас
Разбиха група за разпространение на марихуана в Бургас Източник: Пресцентър на ПРБ

Разбиха група за разпространение на наркотици в Бургас, съобщиха от прокуратурата. Към наказателна отговорност са привлечени трима души, които сговаряйки се по между си са осъществили организирана престъпна дейност по отглеждане, производство и държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества - канабис.

 

Две от лицата са задържани за срок до 72 часа и по отношение на тях предстои в съд да бъдат внесени искания за определяне на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража, а третото е обявено за международно издирване, тъй като за него има данни, че намира в чужбина.

 

Марихуана
Марихуана Източник: Пресцентър на ПРБ

Престъпното сдружение е било неутрализирано при специализирана операция на служители на ГДБОП, проведена под надзора на прокуратурата. Подробности от разследването предоставиха пред медиите окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, прокурорът от Окръжна прокуратура-Бургас Ангел Георгиев, който е наблюдаващ по досъдебното производство и комисар Ради Пенев - началник на отдел в ГДБОП. Те посочиха, че престъпното сдружение е осъществявало дейността си от началото на 2023 година.

 

Разбиха група за разпространение на марихуана в Бургас
Разбиха група за разпространение на марихуана в Бургас Източник: Пресцентър на ПРБ

Канабисът е отглеждан край село Смолник, община Карнобат. Обвиняемите са регистрирани като земеделски производители и на тази база с притежавали земеделски площи и прилежащи постройки към тях, в които са отглеждали марихуана на открито и на закрито. Стопанисвали са и язовир, от който са поливали продукцията си. Действали са при изключителна конспиративност.

 

Помещението, в което е отглеждана марихуаната
Помещението, в което е отглеждана марихуаната Източник: Пресцентър на ПРБ

Отгледаната и изсушена марихуана е била вакуумирана и отнасяна на специално място - тайник, от който тя е била получавана от купувачите. По този начин се е избягал непосредствения контакт между обвиняемите и крайния купувач. На място са установени над 4 килограма изсушена тревна маса – канабис, а в едно от помещенията са открити и нови насаждения.

 

По оперативна информация през изминалия месец обвиняемите са успели да пласират други близо пет килограма готова продукция. По цени на улицата количество от 9 килограма канабис достига стойности от близо 1 милион лева. Участващите в брифинга посочиха още, че марихуаната е била предназначена за вътрешния български пазар.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени