Румен Радев връчва втория мандат, но призова ПП-ДБ да решат дали остават опозиция

ПП-ДБ стана втора политически сила в парламента, след като 47-те депутати от ДПС се разцепиха

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Репубулика България

Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на редовно правителство следващата седмица. Това обяви той пред журналисти в Бургас, където присъства на ВИП ден на националното военноморско учение с международно участие "Бриз - 2024".

 

Той призова депутатите "да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси и да положат усилия здравият разум да се върне в Народното събрание".

 

"Парламентът ще може да излъчи устойчиво мнозинство, само ако партиите са в състояние да се идентифицират и да се обединят около националните интереси. В противен случай политическата криза ще ескалира", предупреди държавният глава.

 

Румен Радев каза, че отчита парламентарната динамика през последните дни и необходимостта от време и диалог. "Но и очаквам новата втора по численост парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция в 50-ото Народно събрание или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство", коментира държавният глава.

 

В ПП-ДБ има разногласия дали да съставят кабинет. ПП е на мнение засега, че остават опозиция. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който е част от "Демократична България", поиска да се направи опит за съставяне на "технически кабинет".

 

Румен Радев обясни, че това е причината да не бърза да връчва втория мандат и допълни, че ще го направи през следващата седмица.

 

ПП-ДБ стана втора политически сила в парламента, след като 47-те депутати от ДПС се разцепиха. Групата на подкрепящите Доган, които са независими, вече наброява 24 депутати, докато тази на Делян Пеевски е с 23-ма.

 

Румен Радев каза, че случващото се в ДПС и всяко нещо, което се случва в партиите влияе на политическата обстановка. "Многократно съм заявявал, че в кухнята на политическите партии не се меся. И всяка политическа сила трябва да има свободата сама да решава своите вътрешни въпроси", посочи президентът.

 

В ПП-ДБ има разногласия дали да съставят кабинет. ПП е на мнение засега, че остават опозиция. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който е част от "Демократична България", поиска да се направи опит за съставяне на "технически кабинет". "Да България" също се обяви за експертно правителство.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени