Съоръжения ще следят за безопасността на рибарите на кея в "Крайморие"

За обслужването на пристана ще бъде монтиран и конзолен кран с товароподемност 10 тона

Лодкостоянката в "Крайморие"
Лодкостоянката в "Крайморие" Източник: Община Бургас

Ще бъдат осигурени необходимите съоръжения за лодкостоянката в "Крайморие", с които ще се подобрят безопасността и условията на труд на рибарите в бургаско. Подобренията са част от проект по Програма морско дело и рибарство 2014-2020 г. Това е поредната стъпка, която Община Бургас прави, за да осигури по-добри условия за развитието на рибарството, информират от местната администрация.


Предвидено е да бъдат доставени и монтирани обезопасителни съоръжения - фендери, чиято цел ще е да поемат ударите на плавателните съдове в доковете и така да се избегне повреждането на лодките, които ще акостират на кея в "Крайморие". На пристана ще бъде монтиран и конзолен кран с товароподемност 10 тона, който ще улесни обслужването на лодките и ще обезопаси работата на рибарите. Кранът ще се разположи на кея зад южната предпазна буна и ще служи за изваждане и спускане на вода на плавателните съдове, както и повдигане на товари на лодкостоянката. 


С реализирането на проекта ще се изгради нова котвена система, която ще осигури високо ниво на сигурност за закотвянето на плавателните съдове и инфраструктурата на лодкостоянката, безопасното съхранение, поддръжка, експлоатация и работа с тях. За осигуряване на защита на зоните, които са в контакт с корпусите на лодките, се предвижда доставка на функционални модулни понтони и фингери. Механизмът за закрепването им позволява да бъдат местени и монтирани без усилия навсякъде по кея, а с поставянето на понтона ще се увеличи капацитетът на домуващите плавателни съдове на обекта. Ще се изгради и подходяща инфраструктура за отдих, храна и почивка за работещите в сектора. В източната част на лодкостоянката ще бъде монтиран навес, под който ще бъдат поставени 24 дървени пейки и 12 маси, а в непосредствена близост до тях ще се  обособи и зона за спорт, и фитнес на открито.


Продължителност на проекта е 18 месеца.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени