Шест институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл"

Инвентаризация обхваща складовете и петролните бази на територията на областите София - град, Софийска област, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Бургас

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

Започнаха контролни действия в складовете на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

 

Действията се водят от екипи на Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР, Главна дирекция "Национална полиция" - МВР и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Общият брой на включените в операцията служители е над 190 и при нужда ще се търси съдействие от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, както и други държавни институции и контролни органи.

 

Операцията е разпоредена от служебния премиер Димитър Главчев и целта е да бъде извършена инвентаризация чрез отчитане на физическите наличности на енергийни продукти, включително биоетанол и биодизел, съхранявани на територията на данъчните складове, като данните бъдат съпоставени с материалната отчетност по чл. 74 - чл. 76 от Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове.

 

Инвентаризация обхваща складовете и на двете компании представляващи петролни бази, на територията на областите София - град, Софийска област, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, както и данъчните складове, управлявани от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

 

От финансовото министерство съобщават, че контролните действия ще продължат до приключване на инвентаризацията във всички обекти и след обобщаване ще бъде предоставена публична информация за резултатите.

 

За операцията в складовете на "Лукойл" съобщи и министърът на МВР Калин Стоянов пред медии по време на Националното съвещание на службите преди провеждането на изборите на 9 юни. Проверката цели да се направи цялостна инвентаризация, обясни Стоянов. Проверява се съответствие между документите и наличните количества горива. Вътрешният министър успокои, че това няма да повлияе на доставките на горива.  

 

Припомняме, че през октомври миналата година Асен Васил, тогава министър на финансите, заяви, че "Лукойл Нефтохим" е започнал процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. 

Това дойде, след като на руския износ на петрол бяха наложени безпрецедентни до този момент санкции от страна на ЕС, а България допълнително прекрати предсрочно дерогацията, която ползваше от тях. От началото на годината единствената рафинерия в Бургас работи само с неруско гориво. Инвентаризация на складовете и рафинерията бе направена и последните дни на миналата година. 

 

На 8 май премиерът Димитър Главчев потвърди информацията, че руската компания обмисля продажба на българските дружества и нареди на Агенция "Митници" и НАП да извършат физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл".

Още от "Бургас"

Започва процедура по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт "Малко Търново"

Кметът благодари на премиера Главчев за бързата реакция на държавата и готовността на всички ресорни институции да съдействат за разширението на пункта с цел облекчаване на трафика

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени