Солист на концерта в четвъртък в Бургас е изтъкнатата млада пианистка Лилия Жекова

Маестро Йордан Дафов застава зад пулта на Симфоничния концерт на 22 февруари от 19 часа е залата на Операта

Симфоничен концерт в Бургас
Симфоничен концерт в Бургас Източник: Държавна опера-Бургас

Поредното събитие на Държавна опера – Бургас за м. февруари, е концерт, който заслужава вниманието на почитателите на симфоничната музика. Под палката на изтъкнатия диригент Йордан Дафов, който преди дни навърши достолепната възраст от 84 години, ще бъде представена разнообразна концертна програма, подбрана с усет и вкус, на Симфоничния концерт на 22 февруари, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера.

 

Маестро Йордан Дафов застава зад пулта на Симфоничния концерт на 22 февруари от 19 часа е залата на Операта
Маестро Йордан Дафов застава зад пулта на Симфоничния концерт на 22 февруари от 19 часа е залата на Операта Източник: Държавна опера-Бургас

Доайенът в българското културно пространство маестро Дафов е зареден с неизчерпаема творческа енергия и да продължава да бъде еталон за класа. Всяко музикално събитие под неговата палката се превръща в незабравимо естетическо преживяване. Коледният концерт под неговото диригентство – в края на м. декември мин. год., в който участваха над 150 изпълнители на сцената – оркестър, хор, Детски хор "Милка Стоева", танцьори от ПФК "Странджа",  изпълни залата на Бургаската опера с емоционална публика и се превърна в събитие с широк обществен отзвук.

 

Пианистката Лилия Жекова
Пианистката Лилия Жекова Източник: Държавна опера-Бургас

Солист на оркестъра на Бургаската опера на концерта в четвъртък е забележителният млад музикант Лилия Жекова, пиано, която, освен концертиращ пианист, активно се занимава и с камерна музика, като член на Камерен ансамбъл "Силуети" -  от 2018 г. съставът е част от  Европейската академия за камерна музика (ECMA). По покана на БНР ансамбълът представя България с концерт, излъчен по Еврорадио в цяла Европа, Америка и Австралия в ежегодния "Euroradio Christmas Music Day". От 2016 г. Лилия Жекова работи като щатен преподавател към Вокалния факултет при Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" – София, от 2020 г. е носител на научната степен "доктор". Две поредни години е стипендиант на Международната лятна академия Виена–Прага–Будапеща (ISA). Лилия Жекова има реализирани записи в БНР, участвала е в редица национални и международни фестивали. Концертмайстор на оркестровия състав на Бургаската опера на концерта на 22 февруари ще бъде Ваня Златева

 

В концертната програма са включени знакови произведения из класическата музикална съкровищница за симфоничен оркестър: "Дивертимемто" в си-бемол мажор, КV 137  от Волфганг Амадеус Моцарт – една изящна музикална миниатюра, носеща финеса и класическата Моцартова елегантност, Симфония №2 в ре мажор от друг велик представител на Виенската класическа школа – Лудвиг ван Бетовен. Бетовен започва да пише своята Симфония № 2 по време на един от най-депресивните периоди от своя живот и същевременно най-успешен в неговото творчество. Виенският му период от 1802 до 1812 е най-продуктивният в неговата биография – той композира и шест от деветте си симфонии. Втората симфония на Бетовен е посветена на неговия покровител княз Карл Лихновски, той се радва и на вече издадени творби. От този период е и прочутата му "Лунна соната".

 

В концертната програма в четвъртък ще прозвучи и Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, КV 466 от В. А. Моцарт. Базиран на контрастни теми, подобно на други минорни произведения на Моцарт, концертът за пиано принадлежи към най-драматичните страници от творчество му. Творчеството на Моцарт е обрисувана с думи лаконично и изумително точно от друг музикален гений – П. И. Чайковски: "По мое дълбоко убеждение, Моцарт е най-висшата, кулминационна точка, до която е достигнала красотата в сферата на музиката."

Симфоничният концерт в четвъртък е залата на Държавна опера – Бургас е покана за едно изискано преживяване с висока музикално-естетическа стойност.

 

Билети за концерта на 22 февруари - на касата на Операта, каса "Часовника" /работи и в събота/, в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/simfonichen-kontzert-0dvk93g и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1406664/performance.html.

 

 

За диригента: 

Йордан Дафов - художествен ръководител на Държавна опера - Бургас

Един от най-емблематичните представители на съвременната българска диригентска школа, познат като диригент с висока музикална култура и уважаван заради неповторимата си техника на дирижиране.

Завършва Българската държавна консерватория в София в класа на проф. Константин Илиев. От 1970 до 1971 г. като млад диригент взима майсторски клас по анализ, композиция и естетика при проф. Оливие Месиен в Парижката национална консерватория. През 1966 г. започва като диригент на Варненска филхармония. През 1977 г. е артистичен директор и главен диригент на Бургаска филхармония. В началото на 1981 г. става диригент на Софийския филхармоничен оркестър, като едновременно с това е и главен диригент на Толбухинския камерен оркестър, който под неговата умела диригентска палка успява да си извоюва името на един от най-добрите камерни ансамбли в България. От 1997 до 1999 г. е артистичен директор и главен диригент на Варненска филхармония. Междувременно маестро Дафов води майсторски клас съвместно с Х. Фаберман (САЩ). От ноември 2000 до май 2002 г. е директор и диригент на Софийска филхармония. Познат като диригент във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за БНТ и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, "Утринна музика и серенади" (за струнен оркестър), "В профил и анфас" (за голям симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни състави, театрална музика. Маестро Дафов е носител на наградата "Златен век" на Министерството на културата. Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

 

За солистката – Лилия Жекова, пиано:

Лилия Жекова е родена в гр. София. Започва да свири на пиано на 5-годишна възраст. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков", специалност пиано при Антонина Бонева и Цвета Кунчева, а по-късно и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където учи при проф. Елена Дикова, проф. Ружка Чаракчиева и проф. Венцеслав Николов. Участва в майсторските класове по пиано на проф. Ян Готлиб Ирачек, проф. Барбара Мозер, проф. Ралф Наткемпер, проф. Акико Еби, проф. Марта Гуляш и др. Свирила е като солист на Академичния симфоничен оркестър към НМА и Шуменска филхармония. Печели първа награда на Втория международен конкурс за песенни дуа, посветен на Густав Малер. От 2016 г. работи като щатен преподавател към Вокалния факултет при Националната музикална академия, а през 2020 г. защитава успешно дисертация за научната степен "доктор". Две поредни години е стипендиант на Международната лятна академия Виена–Прага–Будапеща (ISA).

 

Има реализирани записи за БНР, както и участия в рамките на фестивалите: Салон на изкуствата, НДК, Международен фестивал "Мартенски музикални дни”, Русе, K&K Festival, Австрия, Festival di Quartetto, Флоренция, Италия и др. Активно се занимава с камерна музика като член на Камерен ансамбъл "Силуети". От 2018 г. съставът е част от  Европейската академия за камерна музика (ECMA), където работи с проф. Хато Беарле ("Албан Берг" квартет), проф. Йоханес Майзел ("Артис" квартет, Виена), проф. Патрик Юдт (Ансамбъл "Модерн", Берн) и др. По покана на БНР ансамбълът представя България с концерт, излъчен по Еврорадио в цяла Европа, Америка и Австралия в ежегодния "Euroradio Christmas Music Day".

 

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени