Стартира мащабна кампания за опазване на морската околна среда в Бургас

Проектът цели подобряване на екологичния статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите

Събиране на отпадъци
Събиране на отпадъци Източник: Община Бургас

Мащабна кампания с поредица от инициативи за провокиране на отговорно и грижовно отношение към опазване чистотата на морската околна среда стартира в Бургас под мотото "Морето радост и живот ни дава, отпадъци не заслужава!", съобщават от местната администрация. В нея ще бъдат включени акции за почистване на морското дъно и повърхност. Община Бургас, в партньорство с обучени водолази от СНЦ "Приятели на морето", ще организира почистване на отпадъците от морското дъно. Друга атрактивна акция, включена в кампанията, е "Риболов на отпадъци", която ще се реализира с участието на местната рибарска общност. Предвидено е и поставянето на автоматизирани устройства за поглъщане на плаващи отпадъци на три пристанища - Бургас, Крайморие и Сарафово.


Всичко това ще се случи по проект на Община Бургас "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив", който се изпълнява в партньорство с Фондация "Шанс за децата и природата на България", както и НПО "The Blue Army", Исландия. Финансирането му е по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени" на ФМ на ЕИП 2014-2021. С дейностите по проекта се цели подобряване на екологичния статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.


Друга активност по проекта е прилагане на "План за ограничаване употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба в сградите и помещенията на Общински съвет и общинска администрация - Бурга", с цел намаляване на генерираните пластмасови отпадъци и повишаване на знанията на местната администрация и заинтересованите страни относно източниците на замърсяване на морските води.


Образователни кампании ще бъдат проведени и сред ученици, за да възпитат отговорно отношение към опазване чистотата и съхраняване на огромното ни богатство – Черно море. Продължителността на проекта е 14 месеца.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени