Стотици работници са освободени след затварянето на хотелски комплекс "Сънсет Ризорт" в Поморие

450 – 500 души вече са освободени доколкото ми е известно, каза кметът Иван Алексиев

Хотелски комплекс "Сънсет Ризорт" в Поморие
Хотелски комплекс "Сънсет Ризорт" в Поморие Източник: Zonanews

Огромният хотелски комплекс "Сънсет Ризорт" в Поморие, известен в града като "Холандското селище", няма да работи през следващия летен сезон, обяви на среща с представители на туристическия бранш кметът на общината Иван Алексиев. "Това ще бъде сериозно предизвикателство през летния сезона на 2023 година. Холандското селище фалира! 3 000 легла са заключени, няма да работи", заяви Алексиев. По думите му, това ще има особено негативен ефект върху развитието на туризма в Поморие и най-вече върху кв. "Св. Георги".  

"450 – 500 души вече са освободени доколкото ми е известно. Това е следствие на неадекватната държавна политика в областта на туризма. Как това министерство на туризма не можа да направи един закон, който да обособи частите в хотелите, които се продават. В момента виждаме скандали – не могат да се разбера за тока, не могат да се разберат за водата, за общите части", каза още Иван Алексиев. 

 

Пред хотелиерите той обяви още, че са водени са разговори с министъра на туризма за обезщетенията, които те ще получат за настанените в базите им украински граждани, получили хуманитарен статут у нас. "Средства ще има", успокои кметът. 

 

От своя страна хотелиери поставиха въпроса за удължаването на сезона. Според едно от предложенията, общината трябва да помисли за културния си календар, който да обхване повече събития през септември. Някои от хотелиерите подкрепиха мнението, че рекламата на града трябва да бъде по-тясно таргетирана, като се наблегне на пазари като Полша и Чехия. 

 

През изминалия летен сезон в община Поморие са посрещнати повече български туристи - 51 064, става ясно от направения от администрацията анализ на летните месеци. Голяма част от нашите сънародници обаче, отчетоха хотелиерите, са били в града за така наречените дълги уикенди – или петък събота и неделя, без да генерират сериозни приходи за местната икономика.

 

Изненадващо в Поморие отчитат спад в броя на туристите през най-отпускарския месец август. За сметка на това през юни ръстът е със 106 на сто, спрямо данните за миналата година. Най-много са били чуждестранните гости от Румъния, следвани от тези от Германия, като при вторите се отчита ръст, спрямо данните за предходния туристически сезон. 

 

"Изграждането на качествен туристически продукт, към който се стреми община Поморие, изисква информирано участие и консенсус от всички заинтересовани страни. По този начин браншът би могъл да прогнозира и управлява туристическите тенденции. Въпреки изключително негативния ефект върху световния туристически пазар, кризата отвори нови възможности за сектора.

 

Ускорените темпове на дигитализация, откриването на нови пазари, както и открояването на специфични пазарни ниши представляват една минимална част от възможностите, от които бизнесът в община Поморие трябва да се възползва през 2023 година", се посочва в изготвения от общината анализ на летен туристически сезон 2022 година. 

 

Съгласно данни от ПП "ЕСТИ" през периода 01.06.2022 – 30.09.2022 г. на територията на община Поморие са пренощували 100 959 туристи от 106 националности. За сравнение през периода 01.06.2021 г. – 30.09.2021 г пренощувалите гости са 103 943 туристи от 98 националности . През 2022 г. пренощувалите туристи са намалели с 2,87 на сто спрямо 2021 г. Тази година община Поморие е генерирала приходи от туристически данъци в размер на 478 466 лева, спрямо 418 294 лева за предходната година. 

 

Днес Иван Алексиев съобщи, че вече е избран изпълнител на дейностите по подмяната на централния довеждащо водопровод на Поморие, както и на двата резервоара за питейни нужди.  "В момента тече срока за обжалване. След Нова година може да започне да се работи, което ще реши проблемите ни с водоподаването и честите аварии през летния сезон. Този водопровод е предвиден с втори, резервен такъв. От ЕВН пък ни съобщиха, че е приключил спора за подстанция Поморие, което означава, че скоро ще имаме собствена подстанция. След Нова година ще се задвижи процедурата за терени, изграждане и други. 2 години е заложеният срок за изпълнение", каза още кметът на морския град. 

Още от "Бургас"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

В област Бургас продължават организираните инициативи за осигуряване на целогодишни полети на летището

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени