Унгария ще представи своята кухня и традиции в Бургас

В Етнокухнята на РИМ – Бургас ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" ще приготвят един от най-популярните празнични сладки специалитети по автентична рецепта – унгарски щрудел

Унгария ще представи своята кухня и традиции в Бургас
Унгария ще представи своята кухня и традиции в Бургас Източник: РИМ-Бургас

На 12 ноември 2024 г. /вторник/ от 12:30 ч. в Етнографския музей /на улица "Славянска" 69/ в Бургас ще бъде представена сладката страна на унгарската кухня. В Етнокухнята на РИМ – Бургас ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" ще приготвят един от най-популярните празнични сладки специалитети по автентична рецепта – унгарски щрудел, известен като "ретеш". Съществуват множество варианти за направата на щрудел: с извара, вишни, череши, ябълки, мак, орехи, сливи, праскови... Нашият ще бъде с тиква и млян мак.

 

Щрудел
Щрудел Източник: РИМ-Бургас

Кулинарната демонстрация ще бъде официално открита от извънредния и пълномощен посланик на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош и от директора на Институт Лист - Унгарския културен институт в София г-жа Сандра Мишкеди. Унгария е една от страните, които приеха да са част от инициативата "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура" на РИМ – Бургас и Държавен културен институт към Министерството на външните работи на Република България. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Бургас и Областната администрация.

 

Събитието съпътства откриването на интригуваща изложба, озаглавена "Сладки посланици – гастродипломация", предоставена от Посолството на Унгария в Република България. Тя разказва подробно за невероятно вкусни сладкиши, типични за унгарската кухня, и за историите на тяхното създаване – тортата-чудо на Йожеф Добош, будапещенският миньон на Хенрик Куглер, тортата "Янчи Риго", индианера, палачинката "Гундел", чийзкейкът "Ракоци", бонбоните "Унгарска рапсодия".

 

Изложбата включва оригинални предмети – сервизи за хранене от фин рисуван Херендски порцелан, прочут по целия свят, признат от династии и аристократични фамилии. Специалните познания за направата му, сред които и тайна рецепта на боята, се предават от поколение на поколение и съдовете са с отлично качество. Ръчно изработените и рисувани произведения са с над 4000 мотива. Всяко едно изделие преминава през ръцете на 75 човека.

 

Експозицията ще гостува в Етнографския музей до 10 януари 2025 г.

Още от "Бургас"

Унгария ще представи своята кухня и традиции в Бургас

В Етнокухнята на РИМ – Бургас ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" ще приготвят един от най-популярните празнични сладки специалитети по автентична рецепта – унгарски щрудел

Прочетете повече прочетете повече

"Лукойл" отрече, че продава рафинерията в Бургас на катарци и британци и че е писал писмо на Путин

От "Лукойл" посочват, че остават ангажирани с това процесът по продажбата да е прозрачен и че ще продължат да информират българските власти, синдикатите и заинтересованите страни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени