В област Бургас продължават организираните инициативи за осигуряване на целогодишни полети на летището

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас

Работна среща за Летище Бургас
Работна среща за Летище Бургас Източник: Областен управител-Бургас

Проведената днес в Областна администрация работна среща за развитието на Летище Бургас обедини бизнеса, местната и държавната власт. Срещата бе инициирана от  областния управител Пламен Янев и премина в двучасова оживена дискусия.

 

На срещата присъстваха туроператори, туристически агенции, Асоциацията на Българската авиационна индустрия, Клуб на хотелиера, Обединение "Бъдеще за туризма", Съюз на собствениците, Сдружение Рафаело, както и кметовете на общините Камено – Жельо Вардунски, Руен – Ахмед Мехмед, Сунгурларе - Димитър Гавазов, Созопол – Тихомир Янакиев. Всички други общини в региона изпратиха заместник-кметове и представители с изключение на Община Айтос.

 

Работна среща за Летище Бургас
Работна среща за Летище Бургас Източник: Областен управител-Бургас

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас. Участниците разгледаха различни предложения и въпроси, които ще бъдат отправени към концесионера на Бургаското летище и към Министерство на транспорта.

 

Към "Фрапорт" АД областният управител ще отправи запитване за причините, довели до сегашното ниско ниво на полети; каква е дългосрочната стратегия за възстановяването на целогодишните полети; както и да предоставят сравнителен анализ на двете морски летища.

 

Към Министерството на транспорта запитванията са свързани с възможностите на държавата за въздействие върху политиката на концесионера за постигане на равнопоставеност между двете летищата Варна и Бургас, както и възможността за изключване на Бургаското летище от концесионния договор.

 

Участниците в срещата посочиха, че ремонтът на пистите наистина е наложителен, но "Фрапорт" трябва да постави ясен срок на изпълнение, така че той да не пречи на туристическите сезони.

 

Те обсъдиха и бъдещи ефективни действия на Фонда за развитие на Летище Бургас, в който общините да бъдат активна страна при договарянето на бъдещи полети, както и при сключвания на договори с авиокомпании.

 

Областният управител Пламен Янев пое ангажимент да организира среща с областните управители на Ямбол, Сливен и Стара Загора с цел включване на тези региони към Фонда.  Той ще организира и последваща работна среща, на която да бъдат поканени и "Фрапорт", и Министерство на транспорта.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени