Великолепното сопрано Таня Иванова е Тоска във вторник в Летния театър-Бургас

Маестро Иван Кожухаров дирижира вълнуващия спектакъл със силен артистичен каст

Тоска
Тоска

Една от най-популярните опери на Джакомо Пучини – "Тоска", ще изпълни откритата сцена на Летния театър в Бургас  на 9 август от 20.30 часа с красива музика, драматични страсти, превърнали трагичния сюжет в емблематичен – с антагонистичните проявления на любовта, със силата на чистите чувства, противостоящи на коварството и подмолните планове. Под вещата палка на маестро Иван Кожухаров, който отново направи фурор с последния спектакъл на "Аида" на 2-ри август в Летния театър, ще бъде разказана една тъжна история с фатален край – апотеоз на истинските чувства и непредадено достойнство. Маестро Кожухаров изработва – вещо, с много отдаденост и безкомромисен професионализъм, всеки детайл от изумителната Пучиниева партитура, за да бъде представен завършен музикално‐артистично‐естетичен продукт – с душа и заряд.

 

Режисурата на "Тоска" е на доц. д-р Александър Текелиев – като постановъчните търсения акцентират върху дълбокото изследване на човешките действия, причините, пораждащи съдбовните решения, както и силата на вътрешните ни избори. Диригент на чудесния хоров състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев. Роматичната сюжетна линия на "Тоска" е разтърсваща с трагичната си развръзка. Историята е на двама влюбени – красивата, дръзка, горяща от обич и страст Флория Тоска и талантливият художник Марио Каварадоси – със свободен дух, но пленено от любов сърце. Две души, дръзнали да се противопоставят на жестоките правила на един суров свят. Тяхната чиста обич е под жестоката сянка на властния злодей, от когото цял Рим трепери – Барон Скарпия. Синхронично на сценичното действие и сюжетната логика, се редуват и сценичните ефекти – видеомапинг, пресъздаващ различни етапи от драматичните преживявания на героите и символиката на страданието, както и осветлението, подсилващо емоционалния резонанс, породен от трагичните събития.

 

Таня Иванова, Тоска
Таня Иванова, Тоска Източник: Държавна опера-Бургас

В ролята на красивата, горда и отстояваща силата на чувствата си Флория Тоска бургаската публика ще има удоволствието да види отново великолепното сопрано Таня Иванова /гост/. Тя бе запомняща се Тоска в ролята и в спектакъла на 12 май т. год. в залата на Държавна Опера Бургас. Очарователната Таня Иванова е музата и дългогодишна спътница в живота и на сцената на незабравимия световен тенор Камен Чанев, с когото са имали вълнуващи съвместни изяви в Бургас. Като нейния любим, с когото ги свързва красива любов, белязана с трагичност и обреченост – Марио Каварадоси, на бургаска сцена излиза блестящият тенор Ивайло Михайлов /гост/.  В ролята на коварния и подъл Барон Скарпия ще се превъплъти брилянтният баритон Марян Йованоски, за когото ролята е коронна.  Солистът на Националната опера и балет в Скопие, Северна Македония ще бъде истински артистичен вихър в коренно различно амплоа – в ролята на Фигаро в комичната опера от Джоакино Росини "Севилският бръснар" – на 24-ти август т. год. на сцената на Летен театър – Бургас.

 

Като избягалия затворник Чезаре Анджелоти и бивш консул на някогашната свободна Римска република на сцената излиза басът Делян Славов, когото бургаската публика и гостите на града имаха удоволствието да чуят и видят в прекрасно изградените роли на Тимур в "Турандот" /22 юли/ и  Рамфис, върховен жрец на Египет – в "Аида"/2 август/. Чудесен е целият артистичен състав – в образите на Клисаря и Тъмничаря влиза Костадин Мечков, бас, Сполета ще бъде тенорът Яни Николов, Шароне – басът Петър Тихолов, в ролята на Овчарчето влиза Лина Пеева. В спектакъла участват оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, както и прекрасните певци от Детски хор "Милка Стоева" с диригент Светла Стоева. Младите хористи наскоро участваха успешно в няколко прояви на Бургаската опера – в "Кармен" от Жорж Бизе, също под диригентската палка на Иван Кожухаров, във Великденския концерт с диригент Йордан Дафов, както и в "Турандот" – на 22‐ри юли на сцената на Летния театър в Бургас.

 

Таня Иванова, сопран
Таня Иванова, сопран Източник: Държавна опера-Бургас

За Таня Иванова, сопран /гост/ - Флория Тоска:

Tаня Иванова завършва Националното музикално училище "Проф. Любомир Пипков " и по-късно ДМА "Проф. Панчо Владигеров " в София. Започва своята професионална кариера като мецосопран, дебютира на сцената на Държавна опера-Стара Загора в ролята на Елена от оперетата "Хубавата Елена " на Офенбах под режисурата на проф.Хачо Бояджиев. Преди няколко години сменя своя репертоар от мецосопранов на сопранов и за кратко натрупва солиден репертоар от роли като Тоска, Мими (Бохеми), Чо-Чо-Сан (Мадам Бътерфлай ) на Пучини, както и Одабела (Атила), Елизабет (Дон Карлос ), Лейди Макбет (Макбет ), Аида от едноименната опера на Верди. През 2013 година записва арии от Джузепе Верди, Джакомо Пучини и Антонин Дворжак в Българското национално радио под диригентството на Иван Ангелов. През февруари 2015 г. прави своя дебют на сцената на Софийската опера в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини, следва гостуване в ролята на Чо-Чо-Сан от "Мадам Бътерфлай” на същия композитор. От сезон 2014/2015 е солист на опера Пловдив, за момента е солист и на Старозагорската опера.

 

Ивайло Михайлов, тенор, Каварадоси
Ивайло Михайлов, тенор, Каварадоси Източник: Държавна опера-Бургас

За Ивайло Михайлов, тенор /гост/ - Марио Каварадоси:

През 1997 г. придобива бакалавърска степен по класическо пеене в Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" – София в класа на Валери Попова. През 2002 г. специализира в Академията "Борис Христов" в Рим, където учи под ръководството на Джузепе Тадеи, след което продължава в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо (Италия) с преподаватели Луиджи Алва и Уилям Матеуци. Най-продължително е обучението му при Калуди Калудов.

 

Придобива магистърска степен по вокална педагогика от НБУ в класа на проф. Руско Русков (2002), по "Арт мениджмънт" от Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство – Пловдив при проф. Живка Бушева (2010) и по "Музикално-сценична режисура" от Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство – Пловдив при проф. Павел Герджиков. Дебютира като режисьор с операта "Бастиен и Бастиена" от В. А. Моцарт.Участва в ролята на Ернани г. като от едноименната опера на Джузепе Верди в копродукцията на Софийската национална опера и балет и Варненска опера ( 2012). Гостува в Румъния, Италия, Испания, Португалия, Белгия, Холандия, Полша, Япония и др. През 2013/14 той е наставник и съдия в първото издание на Pop star to opera star – Виетнам и вокален педагог в X-factor. Има записи за БНР, БНТ, VTV и RAI. От 2018 г. е в солистичния състав на Държавна опера – Стара Загора.

 

Репертоар: Алфред Жермон ("Травиата"), Васко да Гама ("Африканката"), Дамян ("Хитър Петър"), Дон Алваро ("Силата на Съдбата"), Ернани ("Ернани"), Граф Ричард ("Бал с маски"), Дон Хозе ("Кармен"), Илия ("Луд гидия"), Каварадоси ("Тоска"), Неморино ("Любовен еликсир"), Пинкертон ("Мадам Бътерфлай"), Радамес ("Аида"), Ринучо ("Джани Скики"), Рудолфо ("Бохеми"), Фентън ("Фалстаф"), Фауст ("Фауст"), Херцогът на Мантуа ("Риголето"), Хофман ("Хофманови разкази").

 

За Марян Йованоски, баритон – Скарпия

Свири от дете на пиано и виолончело. Вокалният му талант е открит в музикалното училище в Битоля, Македония. Завършва образованието си в НМА "Панчо Владигеров" – София в класа на доц. Иванка Нинова. Дебютът му е през 2002 г. в Македонската опера и балет в Скопие, където работи и до днес паралелно с работата си в Държавна опера – Бургас. Две години работи съвместно с големия бас Никола Гюзелев, от когото усвоява оперната техника. Участва във фестивала "Кланг Боген" във Виена. Носител на втора награда от конкурса "Гена Димитрова". Познат на публиката в САЩ, Германия, Хърватия, Марибор, Виена, Астана. Партнирал на сцената на Елена Образцова, Калуди Калудов, Ренцо Дзулиан, Янес Лотрич, Миро Солман, Ана Дурловски, Игор Дурловски, Джована Казола, Елизабета Фарис, Валерия Сепе, Ана Лукреция-Гарсия, Елиа Тодиско и др.

 

Таня Иванова, Тоска
Таня Иванова, Тоска Източник: Държавна опера-Бургас

 

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени