Виенски вкус, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с "Прилепът" във вторник в Бургаската опера

Под палката на Димитър Косев, Еделина Кънева и Марчо Апостолов гостуват в главните роли в една от най-известните оперети от Йохан Щраус-син

Виенски вкус, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с "Прилепът" във вторник в Бургаската опера
Виенски вкус, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с "Прилепът" във вторник в Бургаската опера Източник: Държавна опера-Бургас

Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера във вторник. Искрящото настроение – като пенливо шампанско от бала на Княз Орловски, е гарантирано на 27 февруари от 19 часа – със спектакъла на една от най‐популярните оперети на Йохан Щраус‐син – "Прилепът". Залата на Операта ще бъде подвластна на виенския вкус към аристократичен живот, в ритъма на валса, полката, кадрила и кан‐кан‐а. Присъстващите ще се насладят на виталната постановка и прекрасната музика на Щраус, която зарежда, носи естетическа наслада и хармонизира.


Оперетата в три действия привлича и ценителите, и широката публика, с бляскава музика, носеща аристократичен привкус, финеса и лекотата на виенския валс. Произведенията на Щраус са характерни със своите жизнеутвърждаващи послания, създаващи усещане за пренасяне в друга реалност – на изискани обноски, блясък и изящност. 


Зад диригентския пулт във вторник застава младият Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе. Той има внушителна творческа биография, носител е на престижното отличие за принос към българската култура и изкуство "Златно перо" за 2019 г. Носител е и на приза "Млад музикант на годината" за 2020, присъдена от БНР, както и на редица престижни международни и национални награди. Бургаската публика познава маестро Косев от концерта на Мариана Попова с оркестъра на Държавна опера – Бургас – по време на Бургаските музикални празници 2021 г.. През м. ноември 2023 г. младият диригент бе запомнящ се зад пулта в Моцартовия шедьовър "Дон Жуан". След спектакъла музикантите признаха, че въпреки тричасовото свирене на нелеката партитура, не са почувствали умора, като оркестърът звучеше изключително балансирано, с адекватна на действието динамика. 

 

Виенски вкус, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с
Виенски вкус, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с "Прилепът" във вторник в Бургаската опера Източник: Държавна опера-Бургас



В  забележителния артистичен каст на "Прилепът" във вторник е оперната прима Еделина Кънева /гост/, която от края на 2022 г. е и директор на Националния музикален театър – ДМБЦ "Стефан Македонски" – в ролята на Розалинда, /преди дни тя, заедно с друг обичан български изпълнител – Орлин Горанов, изпълниха залата в Плевен на концерта спектакъл "Приказка за двама", с оркестъра на Операта, под палката на Деян Павлов/. Тенорът Марчо Апостолов /гост/ излиза на бургаска сцена като Габриел фон Айзейнщайн, солист на Музикалния театър. Гост‐солистите Еделина Кънева и Марчо Апостолов отново ще бъдат /както в края на м. ноември, в същата постановка, на същата сцена/ обичайният великолепен сценичен тандем. Те не просто изпълняват ролите си, а съпреживяваха всеки един момент от сценичното действие, разбира се, подплатено с блестящи вокални качества, представени по убедителен начин – с настроение, отношение към публиката и подплатено със съответните качества самочувствие.


Като закачливата хубавелка Адела бургаската публика ще има възможността да види сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Тя изпълнява с финес и лекота бравурната партия и представя блестящо образа на субретния персонаж в оперетата – на амбициозната хитруша, която е камериерка в дома на Розалинда и Айзенщайн. Характерни за сопраното са както колоратурните височини, така и като шармантното присъствие, закачливост и артистичност на сцената.


  Останалите роли, всяка от които има важна функция в забавния сюжет, характерен със забавни обрати, заплетени ситуации и "поуки за възрастни", т.е. за пораснали деца, които са пропуснали да си научат някои житейски уроци, са поверени на чудесните артисти от състава на Бургаската опера: мецосопраното Лина Пеева, в ролята на Ида – сестрата на Адела, която е актриса в театъра на Доктор Фалке, където Адела мечтае да играе "най-голямата роля за най-малкия хонорор"/; Яни Николов, тенор – като Алфред, който е влюбен безумно в Розалинда и поради своето увлечение, попада погрешно в затвора – вместо Айзенщайн/; Йордан Христозов, баритон,  в образа на Доктор Фалке – директор на театъра, увлечен от Адела, която се представя за Олга на бала на Княз Орловски; Мирослав Димитров, тенор – в хумористично-сатиричния образ на адвоката Доктор Блинд; Костадин Мечков, бас, като Франк –директор на затвора; Шмилена Султанова, сопран – в ролята на Княз Орловски, който организира бляскави светски събития; и Петър Тихолов, като Фрош – надзирател в затвора, който предпочита да "чете" "Сливовиц" в бутилка, вместо Стария завет. 

 

Виенски вкус, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с
Виенски вкус, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с "Прилепът" във вторник в Бургаската опера Източник: Държавна опера-Бургас



Постановката на "Прилепът", носеща характерните иновативни черти и тенденции в  съвременни сценични похвати, включващи мултимедия, по-семпли декори, които дават възможност за акцентиране върху актьорската игра и посланията на музикалните мотиви, е дело на Ханс Нюенхюис от Нидерландия. Либретото на "Прилепът" е на Карл Хафнер и Рихард Жене. Режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията и костюмите са на  Мадис Нюрмс. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Александър Чепанов, танците са дело на Недко Георгиев, репетитор на балетния състав е Марина Змеева-Маркова, концертмайстор е Христо Белчев. В зрелищната постановка участват артистичните състави на хора и балета на Държавна опера – Бургас. 
Настроението за публиката е гарантирано, а известните теми от оперетата, отдавна заживели свой автономен живот в музикалното пространство, ще я потопят в неповторимата атмосфера и изисканост на виенския стил на живот, мислене и европейска култура.

 

Присъстващите в залата на Операта ще се насладят на виталната постановка и прекрасната музика на Щраус, която зарежда, носи упование, пречиства и хармонизира. И може би точно комичната линия, забавните сюжетни каламбури и щастливия поучителен финал – за всички участници в занимателната история с аристократичен привкус, гарнирана с красиви тоалети, полка, канкан, шампанско и много усмивки, са така необходими в днешния ден.  За да ни дадат една по‐светла перспектива. А надеждата за хубав финал – като в добрата стара оперета, когато всичко завършва щастливо, защото така повелява традицията, е вездесъща. И това е мисията на Артиста – да я даде на публиката, да пресъздаде една добра приказна история на сцената!

Билети - на касата на Операта, каса "Часовника", както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/komichna-opereta-0gq9tt7
 и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1400572/performance.html.


 

Димитър Косев
Димитър Косев

За диригента Димитър Косев:
Димитър Косев е роден в град Русе през 1992 година. Младият диригент и пианист е възпитаник на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в класа на Евгени Желязков. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност Дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. През 2014 година на 21 години завършва Консерваторията с пълно отличие. Малко след това асистира в консерваторията на проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работил е заедно с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. Лауреат е на Първа награда за модерна музика на Lothar Bandermann в майсторския клас Vienna Young Pianiasts VYP Academy – Виена 2006 година и е носител на награда за изпълнение на Едвард Григ през 2007 година.
Димитър Косев дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013 година на откриването на Международния конкурс "Франц Шуберт" в Русе.


В началото на 2015 година дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония. От февруари 2016 година е щатен диригент в Държавна опера-Стара Загора, а от октомври 2017 година – в Държавна опера-Русе.
Диригент на премиерни спектакли на "Дон Паскуале", "Вълшебната флейта", "Сватбата на Фигаро", "Севилския бръснар", "Парижки живот", "Царицата на чардаша", "Луд гидия", "Набуко", "Хубавата Елена", "Петя и вълка", "Прилепът", "Травиата" и други.


Диригент е на спектаклите "Класиката среща ABBA" и "Класиката среща Queen". Диригент и инициатор е на спектаклите "45 години "Диана експрес – Symphony 2019", "Да те жадувам аз" – Група Сигнал и Русенска филхармония, "Queen – Шоуто продължава", "Children in Time" – Deep Purple & Rainbow tribute concert, "Here we go…again" – Whitesnake tribute concert и "Фалшив герой" – Класиката на Тодор Колев. Поставя световната премиера на рок-симфонията "Queen’s Hits" от Любомир Денев. През юли 2016 година дирижира премиерата на спектакъла на Калин Вельов и Тумбаито "Симфонична фиеста".


В края на ноември 2016 годинa по специалната покана на световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова дирижира спектакъла в Държавна опера-Стара Загора, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. През 2017 година закрива футболния мач между Барселона и отбора на Христо Стоичков, дирижирайки песента "Барселона" на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе.
На 28 декември 2018 година дирижира коледния концерт на Софийска филхармония в зала "България".


Извън диригентската си кариера Димитър Косев е свирил и в групите Division One, Lumberjack Blues Band, СИГНАЛ, Jimi Nicoll Blues Band, Paulo Luemba – Family Business, Alive´N Kickin, Kristal Bardess като басист, пианист и барабанист както и на една сцена с Васил Петров, Диана Експрес, Поли Генова, Мариана Попова, Люси Дяковска, група СИГНАЛ, Димо Стоянов – П.И.Ф., Ненчо Балабанов, Антоанета Добрева-Нети, Дует "Мания", Николо Коцев, Теодор Койчинов, Дивна, Адриана Николова-Печенката, Панайот Панайотов, Звезди Керемедчиев ("Ахат"), Константин и Александър Владигерови, Калин Вельов, Стоян Янкулов-Стунджи.


През 2015 година заедно с акустичния проект "Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на световния конкурс за авторска музика "Call for Legends" на компанията Shure.
Печели конкурса за авторска музика "БГ Таланти" и заедно с Божидара Симеонова са финалисти на конкурса "Бургас и морето" (2016). Носител на наградата на JCI – "Най-изявените млади личности на България" в категорията "Културно постижение". През същата година е удостоен със Златна значка "Русе" от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и е избран за лице на Русе и за културен посланик на града. Част от класацията на Дарик Радио – "40 до 40" за млади и вдъхновяващи личности на 2018 година.


Диригентът Димитър Косев е отличен с престижната награда "Златно перо" за 2019 година. Престижните отличия "Златно перо" се присъждат ежегодно от 1995 година насам за принос към българската култура и изкуство. Носител е и на наградата "Млад музикант на годината" за 2020, присъдена от БНР.


За солистите:
Еделина Кънева  - в ролята на Розалинда, е родена в София, и е възпитаник на ДМА" П.Владигеров".
Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг. От 1996 година е премиер солистка в НМТ"Ст.Македонски". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите "Котки", ‘’Някои го предпочитат горещо", Уестсайдска история", "Вълкът и седемте козлета’’. Гост солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Националната Телевизия. Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ И БНТ 2, инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. Работила е в проекта на Министерството на културата на Франция "К и Пътят към замъка"- съвременна опера от Карол Бефа, по романа на Ф.Кафка. От 2012 е преподавател в НМУ "Л. Пипков", специалност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио. Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и много др. От 2000 до 2010 година е постоянен гост солист на Teatro Lirico D’ Europa  и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия. През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет, " Мамма миа " с режисьор акад. П. Карталов, в който  изпълнява главната роля на Дона Шеридан. От м. ноември 2022 г., след спечелен конкурс, е директор на Националния музикален театър "Стефан Македонски" – София. 


Марчо Апостолов – в ролята на Габриел фон Айзейнщайн: Роден е през 1970 г. в град Варна. Завършва Четвърта езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри" – Варна и след това започва да учи в Средно музикално училище "Добри Христов" – град Варна. Продължава развитието си в Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров в София. Първият самостоятелен дебют на Манчо Апостолов е през 1994г. в титулните партии на оперите "Орфей" от Клаудио Монтеверди и "Абу Хасан" на Карл Мария фон Вебер. От 1998г. работи като солист на Държавния музикален театър "Стефан Македонски" и изпълнява роли както в класическите оперети, така и в мюзикълите. Участва в множествено фестивали, проекти и международни прояви. Той е солист и на софийската, пловдивската, врачанската и сливенската филхармонии. От 2001 г. е канен в представителни спектакли на Националната опера и балет — София, както и в оперите в Пловдив, Варна, Русе и Бургас. Има направени записи за Националното радио, Националната телевизия, както и за фирмата GEGA New.
Награди: През 2002г. – за ролите си на Исус в "Исус Христос суперзвезда" от Ендрю Лойд Уебър и на Граф Данило Данилович във "Веселата вдовица" от Франц Лехар, "Кристална лира" в категорията за най-добър изпълнител на оперно и оперетно изкуство — годишна награда за върхови постижения в областта на музиката, присъждана от Съюза на музикалните и танцови дейци в България, Центъра за музика и танц към Министерство на културата на Република България и Радио Classic FM.


Мария Цветкова-Маджарова – в ролята на Адела 
Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА "Професор Панчо Владигеров"- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера - Русе и Държавна опера - Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър "Стефан Македонски"- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от "Сватбата на Фигаро", Деспина, Фиордилиджи от "Така правят всички жени", дона Анна, Церлина от "Дон Жуан", Блонда, Констанца от "Отвличане от сарая" на Моцарт, Розина от "Севилският бръснар" на Росини, Виолета от "Травиата", Джилда от "Риголето", Оскар от "Бал с маски" на Верди, Адина от "Любовен еликсир", Норина от "Дон Паскуале" на Доницети, Мюзета и Мими от "Бохеми", Лиу от "Турандот" на Пучини, Щаси и Силва от "Царицата на чардаша" на Калман, Адела от "Прилепът" на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на "Кристална лира" за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" на БНР.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени