Виртуалната и добавената реалност влиза в обучението на бургаските третокласници

XR-центърът ще осигури достъп до специализирания софтуер и висококачествени дигитални материали за обучение на над 750 преподаватели и 5000 студенти и ученици

Виртуалната и добавената реалност влиза в обучението на бургаските третокласници
Виртуалната и добавената реалност влиза в обучението на бургаските третокласници

Необятните възможности, които предоставят високите технологии и по-специално, виртуалната и добавена реалност – VR и AR, ще влязат в бургаските класни стаи. Първи от тях ще се възползват учениците в 3-те класове на бургаските училища. Вече 70 учители, преподаващи на 3 клас, бяха обучени и квалифицирани за работа със специализирания софтуер в образователна среда по проекта "Първокласно начало - виртуална и добавена реалност" на Община Бургас.

 

Веднага след него учителите получиха лиценз за достъп до иновативната и единствена по рода си у нас XR-лаборатория. Преди да бъде въведена новата технология в класовете, предстои учителите да разработят своите бъдещи уроци, използвайки новите възможности на виртуалната и добавена реалност. Първото по рода си обучение на преподаватели за работа с новата технологична XR платформа премина в сградата на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и в Експо център "Флора Бургас", докато стане напълно готов иновативният обучителен Център за виртуална и добавена реалност, създаден от Община Бургас и Университет "Проф. д-р Асен Златаров", със съдействието на американската корпорация "ЕОН Реалити".

 

Кметът Димитър Николов
Кметът Димитър Николов Източник: Община Бургас

Обучение за работа с нея ще преминават поетапно и преподавателите на по-горните класове. Кметът Димитър Николов посети XR-центъра, който се намира в Конгресния център до Морска гара, където зам.-ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Сотир Сотиров и екипът му демонстрираха възможностите на модерната високотехнологична софтуерна платформа. XR-центърът разполага с най-съвременна техника за виртуална и добавена реалност, а целта му е да вдъхнови бургаските ученици, студенти и преподаватели да използват иновативните технологии в сферата на образованието и да подпомага бизнеса в намирането на новаторски подходи при обучението на кадри.

 

Създадените ресурси предлагат богати възможности за демонстрация на 3D обекти и 360-градусови панорами, като последните могат да се правят виртуални разходки в праисторическите времена, дълбините на морското дъно или необятния Космос, да се разгледат красотите на Бургас или пък Амазонските джунгли. 3D уроците ще бъдат от полза в часовете по биология, химия, физика, природа и обществото и много други. XR-центърът ще осигури достъп до специализирания софтуер и висококачествени дигитални материали за обучение на над 750 преподаватели и 5000 студенти и ученици през следващите 5 години.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени