Всички 56 нови електробуса вече пътуват по улиците на Бургас

Те са произведени от испанската компания Irizar

Всички 56 нови електробуса вече пътуват по улиците на Бургас
Всички 56 нови електробуса вече пътуват по улиците на Бургас Източник: Община Бургас

През март 2022 г. успешно приключиха дейностите по монтажа и привеждането в експлоатационен режим на 56 бр. зарядни станции, предназначени да обслужват новите ни градски електробуси.

 

Днес общинският превозвач "Бургасбус" ЕООД отчете и пускане в експлоатационен режим на всичките 56 бр. електрически автобуси, закупени при изпълнението на проект № BG16M1OP002-5.004-0003 "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт", финансиран в рамките на процедура "Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух" от Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.".

 

Това стана в присъствието на мениджърския екип и служители на "Бургасбус", както и експерти от Общината, работили заедно с тях по проекта.

 

Новите електробуси в Бургас
Новите електробуси в Бургас Източник: Община Бургас

Новите електробуси от 6 месеца поетапно се включват в схемата на масовия градски транспорт. През това време "Бургасбус" ЕООД успя да "пенсионира" 16 автобуса с изчерпан експлоатационен ресурс.

 

Освен значителния принос за намаляване на праховото и шумово замърсяване в градската среда, новите транспортни средства предлагат комфортно пътуване за гражданите и гостите на Бургас, включително посредством вградената собствена автоматична филтрираща система за предпазване от коронавирус. В тях има и USB портове, през които пътниците могат безплатно да зареждат своите мобилни устройства.

 

Електробуси
Електробуси Източник: Община Бургас

44 от опериращите нови електрически автобуси, в това число 10 броя 18-метрови и 34 броя 12-метрови, са произведени в Европейския съюз от испанската компания Irizar.

 

12 чисто нови 9-метрови електрически автобуса приоритетно обслужват популярната линия №9, свързваща комплексите "Меден рудник" и "Славейков", която преминава и в градския център през една от най-натоварените с трафик централни артерии – бул. "Христо Ботев".

 

С планираната оптимизация на транспортната схема в Бургас е предвидено електрическите автобуси да осигурят по-голяма плътност на обслужване по бързите автобусни линии, като при това по-интензивно обслужване не се очаква нарастване на количеството вредни емисии по маршрутите им, преминаващи през най-оживените градски зони.

 

"Тази инвестиция се оказа изключително навременна, тъй като в момента зареждането на новите ни електробуси излиза два пъти по-евтино, сравнено с цените на другите горива. Благодаря на всички, които работиха и работят по този толкова важен за Бургас проект!", коментира кметът Димитър Николов.

 
 
 
 

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени