Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна", инвестицията е за 22 милиона лева

Пречистването на водата ще става чрез гравитация, а не чрез използването на енергия

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна", инвестицията е за 22 милиона лева
Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна", инвестицията е за 22 милиона лева Източник: Областен управител-Бургас

С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект "Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ "Ясна поляна" в с. Ясна поляна, община Приморско. Както традицията повелява, областният управител проф. Мария Нейкова и кметът на с. Ясна поляна Георги Георгиев счупиха бутилка шампанско в строителната техника и пожелаха безаварийна работа и успешно завършване на така важния за Южното Черноморие и други населени места водопречиствателен обект. В земята беше вграден и камък, за да е здрав и устойчив градежът.

 

На събитието присъстваха народни представители от Бургаска област, кметовете на общините Приморско, Царево и Средец, чиито населени места се водоснабдяват от язовир Ясна поляна, общински съветници, ръководствата на фирмата изпълнител "Хидрострой" и на подизпълнителя "Инфраструктурни системи", на строителния и авторския надзор, главният инженер на ВиК-Бургас и др.

 

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир
Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна", инвестицията е за 22 милиона лева Източник: Областен управител-Бургас

За изграждането на новата пречиствателна станция с Решение на Министерски съвет са осигурени малко над 22 милиона лева – средства, одобрени от служебното правителство на Гълъб Донев през 2023 г. Обектът е със срок на изпълнение 10 месеца. Ще бъдат изградени три главни обекта – Помпена станция за утаени води и тласкател до самопромиващи се филтри; Самопромиващи се филтри и Помпена станция за пречистени води и тласкател до шахти. Техническият проект включва и изграждането на удароубивателна шахта, шахта дебитомер, разпределителна шахта и шахта въздушник.

 

Пречистването на водата ще става чрез гравитация, а не чрез използването на енергия. Експлоатационният живот на новата пречиствателна станция е 50 години и ще обезпечава необходимото и безпроблемно водоподаване на качествена питейна вода по Южното Черноморие и на община Средец, която е една от най-големите в страната по територия. Така ще се разреши един дългогодишен и обществено значим  проблем. Така се гарантира и устойчив туристически сезон в общините Созопол, Приморско и Царево.

 

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир
Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна", инвестицията е за 22 милиона лева Източник: Областен управител-Бургас

"Когато информирах служебното правителство тогава за критичното състояние на пречиствателната станция, което не само реално поставяше пред провал бъдещето в основния поминък по Южното Черноморие - туризма, но и обрича над 40 000 души, постоянно живеещи там - на безводие, получих безапелационна подкрепа и последваха реални действия на Министерски съвет за осигуряване срочно на необходимите средства. Това е приоритетен за мен проект като областен управител на Бургас и съм щастлива, че мога да дам старт за реализацията му. Труден беше пътят до тук, но успяхме. Благодаря на всички вас, че днес споделяте с мен този важен момент", каза на откриването областният управител проф. Мария Нейкова и допълни, че целият екип, ангажиран със строителството и надзора на обекта, могат да разчитат на съдействие от страна на Областна администрация Бургас.

 

Констатираното лошо техническо и експлоатационно състояние на пречиствателната станция към язовир "Ясна поляна" наложи спешно да се търси финансиране и да се пристъпи към възлагане на обществени поръчки за двата етапа: първият - укрепване на старото съоръжение, за да не се налага спиране на водата през летния сезон и вторият - изграждането на новото пречиствателно съоръжение. Спешността на ремонтно-укрепителните дейности се наложи заради силно амортизираната конструкция на съоръжението, изградено пред 1973 г, и наближаващият край на експлоатационния му живот.

 

Обект "Временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир "Ясна поляна" приключи миналата година и само той беше на стойност 589 000 с ДДС. Основният изпълнител на обекта "Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ "Ясна поляна" (което всъщност е изграждането на новата пречиствателна станция) - фирма "Хидрострой" АД заяви, че компромис с качеството няма да се прави и всички материали ще отговорят на спецификациите на проекта. Стриктно ще се спазва вече утвърденият линеен график.

 

Максимална защита на обществения интерес, гарантирано водоснабдяване с вода, отговаряща на действащите стандарти, качествено и по график изпълнение на обекта, са приоритети както на възложителя – областния управител на област Бургас, така и на фирмата изпълнител "Хидрострой" АД, и на подизпълнителя "Инфраструктурни системи". Крайна цел на всички е гарантираното безпроблемно водоподаване в дългосрочен период за населението и туристите в общините Созопол, Приморско, Царево и Средец.

Още от "Бургас"

Прокуратурата в Бургас и ГДБОП неутрализираха престъпно сдружение, занимаващо се с разпространение на метамфетамин, мари

Задържаното количество високорискови наркотични вещества е над 12 килограма марихуана, около 2,3 килограма метамфетамин и 30 грама кокаин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени