Десети майски краеведски четения се проведоха в Мездра

Със свои разработки в четенията са взели участие общо 38 краеведи

Майски краеведски четения в Мездра
Майски краеведски четения в Мездра Източник: Община Мездра

В навечерието на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в гр. Мездра се проведоха Десетите майски краеведски четения. Организатор на събитието, което е от програмата на 47-мите Празници на културата "Мездра - май", бе Краеведското дружество при градското НЧ "Просвета 1925". Гости на форума бяха Калина Тодорова, заместник-председател на Регионално краеведско дружество - Враца, председателят на Общинския съвет Яна Нинова и заместник-кмета Нели Минева. 


"Майските краеведски четения се провеждат ежегодно от 2011 г. насам, с изключение на миналата година поради пандемията от Covid-19, отбеляза при откриването на форума Мирослав Гетов, председател на Краеведско дружество-Мездра. В досегашните десет издания са представени 141 проучвания за миналото на родния край от древността до наши дни. Със свои разработки в четенията са взели участие общо 38 краеведи от Мездра, съставните села на общината, Враца и София, сред които проф. Петър Петров - дългогодишен преподавател по история в СУ "Св. Климент Охридски", Весела Пелова от Държавен архив - Враца, Ваня Желязкова от Регионален исторически музей - Враца, журналистите Илия Борисов и Кирил Андровски. В четенията участват редовно представители на местните читалища и, което е най-радващо - доста млади хора".


В тазгодишното, юбилейно издание на краеведските четения бяха представени 15 проучвания. Сред тях бяха изследвания, свързани с народните традиции и обичаи, като напр. разработките на Янка Николова "Оброците на с. Моравица", на Лиляна Лещарска "Празникът Св. Никола (Никулден) в с. Царевец", на Милка Пухалска "Забраждане - поводи и начини на забраждане в с. Долна Кремена" и на Венцислава Шопова "На Сирни заговезни в с. Дърманци". 


Интерес предизвикаха също изследванията на Христина Маринска "Най-нови проучвания за религиозния живот в с. Кален", на Елка Русева "Книжовен живот във Враца и врачанско през средновековието", на Калин Топалски "За особеностите на някои местности в землището на с. Царевец и на някои съседни села" и на Петър Вутов "Исторически данни за с. Игнатица". 
Любопитство събудиха още очерковите проучвания на Мариана Димитрова "Каменарът с духа на Караджата", на Ивана Захариева "Сем. Борис и Василка Стаменови от с. Типченица".

 

Майски краеведски четения в Мездра
Майски краеведски четения в Мездра Източник: Община Мездра

Специфични аспекти на региона бяха засегнати в изследванията на Мирослав Гетов "Денят на народните будители в празничния календар на Мездра между двете световни войни (1919-1939 г.), на Рени Митева "Пътят на образованието в гр. Мездра в летописните книги на ОУ "Христо Ботев", на Светла Кръстева "Моят поглед в миналото на Мездра" и на Светла Дамяновска "Художникът на Искърския край - Биография и творчество на Върбан Бояджийски" (1931-1994 г.). Сладкодумната Анета Дилова пък разказа "Неизмислени весели истории". 


Акцент в четенията беше ретроспективната изложба на стари печатни издания "О, спомняте ли си, госпожо - модата на 30-те години на XX век”, представена от Тихомир Илчев. 


Всички участници получиха колаж от снимки, проследяващи досегашните издания на краеведските четения, грамоти, книгата на Красимир Лука "Античните паметници в община Мездра" (2004 г.), "Каталог на средновековните фестивали и събития" и "Каталог на средновековните и римски групи за възстановки", издадени по Проект "Добре дошли в Средновековието”, реализиран от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г. Наградите връчи Валентина Цекова, секретар на НЧ "Просвета 1925".  

Още от "Региони"

Последни новини

Най-четени