Арестуваха кмета от БСП на Генерал Тошево по искане на европейската прокуратура

Арестът е извършен в рамките на разследване за измама със субсидии по проект за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища

Валентин Димитров, кмет на Генерал Тошево
Валентин Димитров, кмет на Генерал Тошево Източник: Скрийншот видео кадър

 По искане на Европейската прокуратура в София днес е бил арестуван кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров (БСП). Това съобщи на сайта си преди минути Независимата прокуратура на ЕС. Арестът е извършен в рамките на разследване за измама със субсидии по проект за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища.


В съобщението се казва още, че днес са били извършени и претърсвания в помещенията на общината, и в офисите на държавни служители, заподозрени в участие в разследваните престъпления. Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени. Фактите датират от периода 2017-2019 г., информират от офиса на Независимата европейска прокуратура.

 

Става въпрос за безвъзмездна помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз. Проектът е бил възложен на частен изпълнител.

 

Според доказателствата, с които разполага Европейската прокуратура, държавните служители, участващи в проекта, включително кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, са представили невярна информация относно изпълнението на строителните работи, които не са приключили в определения срок.

 

"Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентните български съдилища", пише още в съобщението.


Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Още от "Добрич"

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени