Деница Сачева: Управляващите нямат решения за хората, тласкат бизнеса към фалити, занимават се само с кадрови промени

По думите на бизнесмена Иво Пенчев фирмите са влезли в спирала на самоизяждане, като се налага да съкращават работно време и служители

Деница Сачева на пресконференция в Добрич
Деница Сачева на пресконференция в Добрич Източник: ПП ГЕРБ

"Цените на електроенергията нямаше да се повишат толкова, ако правителствата след ГЕРБ бяха завършили преговорите ни с ЕК за отпускане на държавна помощ за въглищните централи. С този т.нар. "механизъм за капацитет" щяха да се поемат постоянните им разходи за заплати, ремонт и поддръжка и да се предотврати скока на сметките". Това каза народният представител и областен координатор на ГЕРБ в Добрич Деница Сачева след среща с представители на общините и бизнеса в региона.

 

Според нея управляващите се държат сякаш проблем няма. Средства за компенсации на небитови крайни потребители не са предвидени в бюджета за 2022 г., а за битовите дори не се отваря дума. "Този бюджет покрива само допълнителните разходи за увеличаване на минималната работна заплата, а в същото време цените на тока тласкат институциите и фирмите към фалит. Кабинетът се занимава основно с кадрови промени – в КЕВР, в "Булгаргаз", но реални решения липсват", посочи Сачева.

 

Тя апелира да се приеме предложението на ГЕРБ за 100% държавна помощ за небитовите крайни клиенти – болници, детски градини и училища, молитвени храмове, социални услуги, читалища и др. "Бихме искали да видим намеса на правителството. До момента сме свидетели само на поредица от неадекватни действия. Единственото им решение е мораториумът, който беше така приет, че да облагодетелства ВЕИ-тата и да задържа изкуствено цените. След падането му не е ясно какво ще се случи", заяви областният координатор за Добрич.

 

Деница Сачева припомни, че преди мораториума ГЕРБ предложи да отпадне таксата "задължение към обществото", която е част от формирането на цената на електроенергията. Това обаче беше отхвърлено от мнозинството. За решаване на проблемите можеха да помогнат още предвидените в Плана за възстановяване и устойчивост възможности за финансиране на фотоволтаици и соларни батерии за ползване от гражданите, общините и компаниите. "Планът на България още не е преработен и не е внесен в Брюксел. Обещаните държавни компенсации за бизнеса за декември и януари също не са изплатени", допълни тя.

 

По думите на бизнесмена Иво Пенчев фирмите са влезли в спирала на самоизяждане, като се налага да съкращават работно време и служители. Кметовете на Тервел и Шабла – Симеон Симеонов и Мариян Жечев, добавиха, че с умерено изключване на осветлението от 23 ч. до 4 ч. сутринта могат да компенсират увеличените си сметки за ток едва с до 20-30%. Двамата апелираха остатъкът да бъде поет от държавата, за да не се налагат по-тежки лишения в общините.

Още от "Добрич"

Прокурори от ОП и от РП в Добрич се включиха в инициатива на общината по случай Международния ден за безопасен интернет

Младежите бяха запознати с опасностите, които крие интернет, и възможността анонимността, която предоставя, да бъде използвана за извършване на престъпления

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени