Деница Сачева за кризата с кораба "VeraSU": Липсата на най-елементарни действия е показателна за нивото на управление

Забавената реакция на институциите и липсата на решение продължават да създават риск и предпоставка за възникване на екологична катастрофа, допълни Ивелина Василева

Емил Радев, Деница Сачева и Ивелина Василева
Емил Радев, Деница Сачева и Ивелина Василева Източник: Видео кадър/NOVA
"Има една закъсняла заповед на настоящя министър-председател, в която обаче няма отговорен ресорен вицепремиер, който реално да извърши координацията. Ние настояваме да получаваме точна, адекватна, актуална информация, да се поемат конкретни ангажименти кога какво точно се предвижда да се направи.  Искаме да знаем срокове, графици - затова сме тук, защото непрекъснато получаваме сигнали от хора, които са много притеснени, които не вярват и нямат доверие, че тук се извършва достатъчно професионално и отговорно работата. Затова сме тук, за да се срещнем конкретно с хората, които отговарят за операцията на място". Това заяви бившият социален министър Деница Сачева в коментар на ситуацията със заседналия край бреговете на Камен бряг кораб. Тя беше там заедно с евродепутати и министри от управлението на ГЕРБ.
 
"Тук сме да разберем кой отговаря, защото прекалено много хора носят отговорност на документи, а на практика виждаме, че корабът започва да потъва. Обезпокоени сме, че всички видове вини се хвърлят, постоянно чуваме, че 10 години нищо не е направено, че нямало законодателство. Ето това сега е една реална ситуация, която се случва тук и сега и иска реакция веднага", допълни тя.
 
Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев отговори на въпрос на журналисти какво биха направили те в тази ситуация.
 
"Най-малкото щеше да бъде задействан Механизмът за защита и да се поиска, ако нямахме техника - да поискаме от наши партньори. В такива ситуации се действа като при бедствия и земетресения. Аз зададох тази седмица въпрос до ЕК дали е задействан от правителството на Янев Механизмът за защита. Трябва да се поиска помощ и от нашите европейски партньори за обезпечаване на щетите. Нямаме информация дали е задействан механизма от правителството, това ще разбера от Брюксел като получа отговор на запитването си", обясни той.
 
По думите на Радев този опасен товар може да навреди не само страната ни и ЕС, но и на други, защото България е външна граница на Съюза. Той обясни, че корабособственика вече е представил няколко плана с техника от Турция и Украйна, но тя е отказана от "Морска администрация". 
 
"Да кажат, като отказват помощ отвън, ние с какви сили и средства разполагаме да се справим с тази криза?", призова евродепутатът.
 
"Забавената реакция на институциите и липсата на решение продължават да създават риск и предпоставка за възникване на екологична катастрофа. В този смисъл е нашето настояване за пълна прозрачност на резултатите. Разбрахме, че е започнало учестено взимане на проби, но ние настояваме за прозрачност за резултатите от изследванията и анализите, които се правят за състоянието на морската околна среда. Настояваме в кризисния щаб да се включат специалисти от БАН - Институтите по океанология, по рибни ресурси и по биологично разнообразие, за да се наблюдава състоянието на морската флора и фауна. Да се разработи ясен план за наблюдение на състоянието и въздействието на веществата, които са попаднали в морската вода. Това би могло да създаде рискове за биоразнообразието и поминъка на хората в региона", допълни Ивелина Василева.


 

Още от "Добрич"

Прокурори от ОП и от РП в Добрич се включиха в инициатива на общината по случай Международния ден за безопасен интернет

Младежите бяха запознати с опасностите, които крие интернет, и възможността анонимността, която предоставя, да бъде използвана за извършване на престъпления

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени