Хунтата е на път да предизвика екологична катастрофа в Яйлата - изсипват торовете директно в морето

И баржата, натоварена с азотни торове от Vera SU, заседна край Каварна

Торовете се изсипват директно в морето
Торовете се изсипват директно в морето

Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на заседналия товарен кораб, която продължи и сутринта. Само че и баржата, която трябваше да пренесе азотните торове, също е заседнала, съобщава БНТ.

В ранната утрин самите спасители имаха нужда от помощ. Баржата, която трябваше да пренесе азотните торове, заседна. "Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване", заяви Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна.


Скандално видео, разпространено в социалните мрежи и публикувано от maritime.bg, се вижда как при операцията част от торовете директо се изсипват в морето.

 

През уикенда екозащитници алармираха, че всяко едно забавяне може да е фатално, тъй като се очаква влошаване на времето, а това би поставило под риск вятърът да разбие кораба в скалите и целият товар от азотни торове да се излее в морето. Днес се очаква вятърът да се обърне от изток, което може да постави операцията вече в критична ситуация.

 

Целта на акцията е да се отнеме поне половината от товара от 3300 тона азотни торове, за да може да се вдигне носът и да се премести корабът. Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна, заяви, че засега заседналият кораб не е увредил подводни археологически обекти.

 

Въпреки че хунтата отричаше няколко дни, вчера от Басейнова дирекция признаха, че все пак има теч от кораба. Проби, взети в петък, но с излязъл вчера резултат показаха, че във морето има завишено съдържание на нитритен азот. Вчера бяха взети и нови проби.

По корпуса му има пробойни от скалите, в които е заседнал. В момента плавателният съд е укрепен с резервни котви.

Още от "Добрич"

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени