Министър Кондева разговаря с директорите на областните болници в Бургас и Варна и посети МБАЛ Добрич

По-късно днес министърът откри новия графично-скопичен рентгенов апарат на МБАЛ Добрич, закупен със средства на министерствотоАлбена

Галя Кондева
Галя Кондева Източник: Пресцентър на МЗ

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговори с ръководствата на областните болници в страната в рамките на годишното събитие на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) в курортния комплекс Албена.

 

Председателят на сдружението д-р Васислав Петров представи анализ на дейността на 24-те лечебни заведения и формулира основните предизвикателства, пред които са поставени. От своя страна д-р Кондева увери, че министерството ще окаже пълна подкрепа, след като бъдат изяснени конкретните причини за възникнали проблеми в болниците.

 

"Областните болници заемат ключово място в системата на здравеопазването и за мен е от изключително значение да използваме всички механизми за развитие", заяви здравният министър. Д-р Кондева посочи, че предстои завършването на големия инвестиционен проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ" и министерството полага усилия той да бъде финализиран качествено и успешно.

 

"Ще търсим възможности за финансиране и укрепване на областните болници и по други оперативни програми, както и по Плана за възстановяване и устойчивост, по който с екипа ми работим усилено, за да спазим сроковете и да не се стига до невъзможност за усвояване на средства", допълни министърът.

 

По време на индивидуалните работни срещи с ръководители на най-големите болници в Бургас, Варна и Добрич, министър Кондева поиска информация за готовността им по отношение на предстоящия летен сезон и очаквания ръст на туристи по родното Черноморие. В тази връзка тя се срещна и с директорите на Центровете за спешна медицинска помощ в региона.

 

По-късно днес министърът откри новия графично-скопичен рентгенов апарат на МБАЛ Добрич, закупен със средства на Министерството. Преди началото на летния сезон ключовото за областта лечебно заведение ще осигурява още по-широк спектър от изследвания по възможно най-щадящия, бърз и безопасен начин както за пациентите, така и за обгрижващия ги медицински персонал.

 

Д-р Кондева поздрави директора на лечебното заведение д-р Георги Желязков и медицинския персонал за професионализма и условията, които предлага болницата.

 

"Инвестициите за осигуряване на високотехнологична медицинска апаратура от последно поколение в лечебните заведения, са доказателство за желанието ни да подпомагаме развитието на областните болници и всички те постепенно да се превърнат в пример, какъвто е МБАЛ Добрич", посочи здравният министър.

Още от "Добрич"

Над 126 млн. лв. ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, зарядни станции и инфраструктура за безопасна гра

Те ще бъдат насочени към общините Айтос, Асеновград, Велинград, Враца, Габрово, град Добрич, Казанлък, Ловеч, Пазарджик, Перник, Петрич, Самоков, Сливен, Хасково и Шумен

Прочетете повече прочетете повече

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени