МОСВ: Замърсяването с азот-амониев при "VeraSU" е 7 пъти над нормата

чера от "Морска администрация" съобщиха, че замърсяване няма, а само "малко изтичане", което се е отмило

Потъващият кораб VeraSU
Потъващият кораб VeraSU Източник: bTV
При извършен на 16.10.2021 г. мониторинг на морски води в брегови пункт на 60 м. южно от заседналия кораб "VeraSU" и от пункт непосредствено до носа на кораба са взети три водни проби от морските води, съобщават на страницата си от МОСВ.
 
Установени са превишения в стойностите на азот-амониев и азот-нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев във водите непосредствено до носа на кораба (0.352 мг/л), съобщиха от МОСВ.
 
Досега измерваните стойности на азот-амониев показваха задържане в интервал 0.030-0.050 мг/л, докато вчерашните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт (0.114 мг/л. в 07:40 ч. и 0.143мг/л. в 17:30 ч.) и над 7 пъти при кораба.
 
Измерената концентрация на азот-нитритен е както следва: в пункт 60 м. южно в 07:40 ч. е 0.0083 мг/л., в 17:30 ч. е 0.0074 мг/л.; в пункт при носа на кораба - 0.0094 мг/л. За резултатите от проверката незабавно са уведомени Изпълнителна агенция "Морска администрация" и Областният координационен щаб.
 
Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба.
 
Вчера от "Морска администрация" съобщиха, че замърсяване няма, а само "малко изтичане", което се е отмило.

Още от "Добрич"

Последни новини

Най-четени