Община Каварна обяви частично бедствено положение заради заседналия кораб

Срокът на бедственото положение е 7 дни

Заседналият кораб Вера Су
Заседналият кораб Вера Су Източник: Булфото

Община Каварна обяви извънредно частично бедствено положение заради заседналия вече 10-ти ден кораб "VeraSu", съобщиха от пресцентъра на общинатаЗаповедта на кмета Елена Балтаджиева е и предвид съществуваща опасност от загуба на човешки живот и/или увреждане здравето на екипажа и/или предотвратяване настъпване на значителни неблагоприятни последици за околната среда, свързани със замърсяване на околната среда. Частичното бедствено положение влиза в сила от 17.00 часа днес и се въвежда за срок от 7 дни на територията на: Община Каварна, с. Камен Бряг, местност Яйлата.

 

Със заповедта се определят следните мерки за овладяване на бедствието:

1. Предприемане на превантивни мерки за извеждане на екипажа на м/к "VeraSU” при поискване от капитана на кораба;

2. При необходимост подсигуряване на медицинска помощ

3. Обезпечаване на карантинираните лица с подслон и храна

4. Организиране и изпълнение на превантивни мерки за недопускане замърсяване на околната среда в района на НАР "Яйлата" и защитена местност "Яйлата".

 

Прекратява се достъпът до НАР "Яйлата" с изключение на лицата, свързани с изпълнение на мерките. На среща в МВР пък са набелязани и обсъдени и най-неотложните действия - укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската вода в района.

 

Районът около заседналия кораб е огледан и с хеликоптер, но предвид скалистия релеф на брега властите са преценили, че разтоварването на кораба по въздуха не е безопасно.

Още от "Добрич"

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени