Радев като ехо на Борисов - поиска намаляване на ДДС за хляба (ВИДЕО)

Намаляването на ДДС по никакъв начин няма да намали цената на хляба, отговори Асен Василев

Румен Радев
Румен Радев

Румен Радев призова правителството спешно да разгледа проблема с производството на хляб у нас и да обсъди намаляване на ставката на ДДС от 20 на 9 процента за хлебните изделия. Президентът направи това по време на посещение в Добрич, където се срещна с представители на бранша.

 

"Диференцирана ставка от 9 процента само за хляба е стратегическо решение, то може да доведе до изсветляване на производството и до ефективна борба със сивата икономика. Може да се помисли за разширяване на мярката 60 на 40, така че предприятия като този хлебозавод също да могат да се възползват от нея", обясни президентът.

 

По думите му от цената на хляба зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза.

"Не е приятно да се чуе от ръководството на този завод, че бъдещето му зависи от кредити. С правителството имаме една цел и аз го призовавам спешно да разгледа проблема с производството на хляб. Трябва да се вземат неотложни мерки", каза още Румен Радев.

 

Според него дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС изостават.

"Когато говорим за диференцирана ставка, трябва да сме наясно, че това не трябва да се прави по групи стоки, а по стратегически отрасли. Защото земеделието, животновъдството, хлебопроизводството, месопроизводството са стратегически отрасли. И тук трябва да се фокусира вниманието на правителството", посочи държавният глава.

 

И допълни, че е нужен цялостен дебат за реформа на данъчната система, така че тази данъчна система да осигури икономически ръст и условия за намаляване на неравенствата в България.

 

Във връзка с производството на хляб президентът посочи още, че е критично важно правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги и да има защита на българския производител.

"Защото в момента този срок от 45 дни да се чака, за да се плати на тези хора, а в същото време те да плащат авансово за енергоносители, ги поставя в невъзможна ситуация. Трябва да търсим решения", обясни Радев. 

 

Намаляването на ДДС по никакъв начин няма да намали цената на хляба. Това го видяхме вече в сектора на ресторантьорството. Коментарът дойде от финансовия министър Асен Василев, малко след призива на президента. Пред журналисти в парламента той обясни: "Имаме коалиционно споразумение и там не се предвиждат диференцирани ДДС ставки, освен тези които съществуват и бяха въведени по време на пандемията".

 

А по повод новата порция критики към правителството финансовият министър посочи: "Диалогът е много цивилизован и няма нищо лошо в критиките".

 

Източник: Дир.бг

Още от "Добрич"

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени