Служебният министър Алексиев констатира: Заседналият кораб край Камен бряг потъва

Според служебния министър на околната среда и водите, морето около кораба било често

Христо Алексиев и Асен Личев
Христо Алексиев и Асен Личев

Министърът на транспорта Христо Алексиев обяви, че заседналият кораб край Камен бряг потъва. "Състоянието на кораба стана критично, установено е, че в хамбара се пълни вода и кораба потъва. Наш приоритет е запазването на човешкия живот, действахме превантивно и изградихме това съоръжение, за да може екипажа да бъде евакуиран", заяви транспортният министър Христо Алексиев, който се появи напълно неадекватен на Камен бряг. И допълни, че не може да се вкрава тежка техника, защото зоната е защитена. Анализирано е да бъде извършено спасяване по въздух, но силния вятър пречел.

 

"Понеже има много критики дали сме реагирали на време, имаме становище от Европейската агенция за морска безопасност, че това не е опасен товар, едва ли не едно задържани на кораба от първия ден на инцидента ще бъде възприето като намеса на държавата ни и ще попречи на търговските отношения. Това не е опасен товар", продължи с демонстрацията на неадекватност Алексиев, след като повече от седмица не предприе никакви действия за решаване на казуса. 

 

Той държеше да подчертае, че следи ситуацията от първия ден и като е видял, че няма реакция и, че е чул от корабособственика, че ще изхвърли 1 тон от товара в морето, тогава е преценил, че собственикът няма да помогне. На въпрос, че сега не 1, а 3 тона ще бъдат изписани в морето, Алексиев отново оправда действията си с това, че товара не е опасен и България не е пиратска държава.

 

Потъващият кораб
Потъващият кораб Източник: Facebook

На този етап екипажа все още не дава съгласие да бъде евакуиран.

 

Екоминистърът Асен Личев обяви, че започвали интензивни проби на водата и колкото и да е странно независимо, че трюма се пълни, пробите били чисти. Това е в пълен дисонанс с изследвания преди няколк одни, които показаха четирикратно увеличение на замърсяването в района. 

 

Личев поясни, че е поискал от Бойко Рашков и Христо Алексиев да му изготвят подробна информация за това какви са най-новите технологии за спасяване на кораби в такива ситуации, като такава програма ще бъде финансирана от екоминистерството. 

Междувременно, късно днес служебният премиер Янев реагира със създаване на специална комисия по този случай на чудовищно нехайство от страна на хунтата, който вече почти се е превърнал в екокатастрофа. 

Още от "Добрич"

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени