В морето около заседналия кораб на Камен бряг вече има замърсяване, което е 4 пъти над нормата

Освободиха директора на "Морска администрация" заради "Вера Су"

Христо Алексиев
Христо Алексиев Източник: БНТ

Министърът на транспорта Христо Алексиев уволни директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Живко Петров. Мотивът е, че на своя глава е променил плана за разтоварване на кораба. Вследствие на това в морето се изсипа голямо количество азотен тор. В морето около заседналия кораб на Камен бряг вече има замърсяване, което е 4 пъти над нормата. Новият изпълнителен директор на Морска администрация е Венцислав Иванов.

 

Вече девети ден товарният кораб, заседнал край Камен бряг застрашава да предизвика екокатастрофа в района. Опитът товарът да бъде прехвърлен на друг кораб завърши с неуспех, защото част от опасния товар се разсипа в морето. Обявявайки смяната на изпълнителния директор на Морска администрация, министърът на транспорта подчерта, че няма да позволи саботаж на държавата.

 

Според него има намеса на търговски и лобистки интереси, които са довели до неадекватни действия на отговорните за спасителната операция. Операцията по разтоварването и изтеглянето на кораба временно е спряна заради лошото време. Предстои укрепването на кораба с допълнителни котви в края на седмицата, когато времето се подобри.

 

Според министъра на транспорта Христо Алексиев, операцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб доказа, че страната ни не може да реагира адекватно при бедствена ситуация на море. Спасителната операция временно е преустановена, но се работи по 5 сценария за безопасното изтегляне на плавателния съд.

 

"Установен е контакт с три салвеолски компании, ще ви кажа кои, които в момента работят по план. Пратени са техни представители, може би даже утре ще дойдат. Една от компаниите "Кофман" - те са участвали са в спасяването на "Курск", установен е контакт и се работи със "Смит Салвидж" и с "Мултрашип". Разработва се и вариант с хеликоптери, товарът да бъде напълнен в т. нар. големи торби - тон и половина и да бъдат изнесени с хеликоптери", уточни министърът.

 

Министър Алексиев подчерта, че много грешки са довели до инцидента. Отоворните за контрола на морския трафик, виждайки, че корабът часове наред поддържа курс към брега, е трябвало да реагират.

 

Още от "Добрич"

Над 126 млн. лв. ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, зарядни станции и инфраструктура за безопасна гра

Те ще бъдат насочени към общините Айтос, Асеновград, Велинград, Враца, Габрово, град Добрич, Казанлък, Ловеч, Пазарджик, Перник, Петрич, Самоков, Сливен, Хасково и Шумен

Прочетете повече прочетете повече

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени