Драматичният театър в Габрово с нова творческа инициатива

Първото издание на Летния театрален форум ще се проведе в началото на юли 2022 година

Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово
Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово Източник: Wikipedia
Габровският драматичен театър "Рачо Стоянов" поставя началото на нова творческа инициатива, наречена Летен театрален форум. Програмата е насочена към млади актьори, режисьори, студенти по актьорско майсторство и театроведи, като целта е да повиши професионалните им умения и да помогне на младите творци да придобият практически опит на професионална театрална сцена. Заниманията в рамките на форума са безплатни за участниците и ще дадат възможност за работна и творческа среща на младите театрали с утвърдени творци в областта на сценичните изкуства от различни поколения и с различен опит, съобщава БНР. Желанието на организаторите е да превърнат форума и в действащ пазар на труда в сферата на театъра.
 
Летният театрален форум ще завърши с публично представяне на резултатите пред габровската публика и пред гости от цялата страна.
 
Организаторите предвиждат 30 места за активните участници и още пет позиции за слушатели. Статутът на слушател осигурява свободен достъп до всички репетиции, уъркшопи и творчески срещи като наблюдател на процесите. Квотата за слушатели включва: 3 места за режисьори и/или студенти по режисура; 1 място за театровед и/или студент по театрознание и 1 място за драматург или студент по драматургия.
 
Първото издание на Летния театрален форум ще се проведе в началото на юли 2022 година в Габрово.
 
Театърът вече започна кампанията за подбор на желаещите да участват. Участниците ще бъдат избрани от четиричленна комисия в състав: Гергана Змийчарова - създател и координатор "Уъркшопи" на Летния театрален форум, Светослав Славчев - създател и координатор "Творчески срещи" на Летния театрален форум, Петко Койчев - директор на Драматичния театър "Рачо Стоянов" в Габрово и Петринел Гочев - главен режисьор в Габровския театър (с право на два гласа).
 
Кандидатурите за участие могат да се изпращат до 15 април 2022 година на e-mail: forum@dramagabrovo.com. Подборът на кандидатите ще се проведе до 30 май 2022 година.
 
Летният театрален форум се осъществява с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по Програма "Творческо развитие".

Още от "Габрово"

Последни новини

Най-четени