ГЕРБ подаде жалба до ОИК-Севлиево срещу внушения за касиране на изборите в севлиевски села

На базата на репортаж, излъчен по БНТ, в който се твърди, че "12 севлиевски села ще бъдат лишени от правото си на вот, заради грешка на Община Севлиево".

Община Севлиево
Община Севлиево Източник: Zonanews

ГЕРБ подаде жалба до ОИК-Севлиево срещу внушения, които се разпространяват от кандидата за кмет от ПП-ДБ Богомил Петков на базата на репортаж, излъчен по БНТ, в който се твърди, че "12 севлиевски села ще бъдат лишени от правото си на вот, заради грешка на Община Севлиево".

 

В жалбата е посочено, че твърденията са напълно неверни и че не става въпрос за грешка, а за закон, който определя, че селата с население под 100 души нямат право на избор на кмет на село.

 

"Чл. 14 ЗТУРБ недвусмислено гласи: Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2020 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2021 г., в сила от 01.05.2021 г.) Кметство е населено място с население над 100 души с постоянен адрес. Тези населени места с население над 100 души с постоянен адрес придобиват статут на Кметство и право да бъде избран кмет на съответното населено място, а останалите – губят статут на съставни населени места на това Кметство  и правото да избират собствен кмет. Разпоредбата на закона е императивна и не подлежи на тълкува нито от съответната Община, нито от съответния ОИК, още по-малко от кандидат за кмет", се посочва в жалбата от ГЕРБ.

 

В жалбата се настоява още да бъде направено опровержение на твърденията за грешка и на твърденията за касиране на вота в севлиевските села, защото това подвежда избирателите и ги демотивира да упражнят своя вот.

Още от "Габрово"

Последни новини

Най-четени