Изключеният от групата на БСП Явор Божанков повежда листата на ПП и ДБ в Габрово

Водачи в София са Петков, Иванов и Хазарта

Явор Божанков, БСП
Явор Божанков, БСП Източник: Zonanews

Реденето на листите за парламментарните избори на 2 април на обединението "Продължаваме промяната"-"Демократична България" започна. По информация на Клуб Z съотношението по отношение на водачите ще е на база резултатите от последните избори, когато ПП спечели 53 депутатски места, а ДБ 20. Водаческите места определя сама всяка една от формациите в коалицията, без намесата на другата.

 

Очакването е в София водач на листата в 23 МИР да е съпредседателят на ПП Кирил Петков, в 24-ти - съпредседателят на ДБ Христо Иванов, а т.нар. лидерски МИР - 25-ти да бъде воден от Христо Петров (ПП), популярен като Ицо Хзарта.

 

Христо Иванов
Христо Иванов Източник: Zonanews

На вота през октомври Петков и Иванов пак водеха в същите избирателни райони, както и Христо Петров. Водач за ДБ в 25-ти бе Владислав Панев, един от лидерите на "Зелено движение" (ДБ).

 

Никола Минчев
Никола Минчев Източник: Zonanews

В Пловдив-град водач ще е бившият председател и зам.-председател на Народното събрание Никола Минчев (ПП), който води листата на партията там и на предходните избори. От името на ДБ водач тогава бе Христо Иванов.

 

Росен Костурков, ПП
Росен Костурков, ПП Източник: Zonanews

Росен Костурков (ПП) ще е начело на листата в Пловдив-област - какъвто бе и за вота на 2 октомври. А от ДБ тогава начело бе бившият областен управител, впоследствие депутат - Йордан Иванов.

 
Даниел Лорер
Даниел Лорер Източник: Zonanews

Във Варна листата ще оглави Даниел Лорер от ПП, бивш министър на иновациите в кабинета "Петков". Лорер бе водач и миналата година. От дясната коалиция издигнаха тогава другия съпредседател на ДБ - Атанас Атанасов.

 

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов Източник: Zonanews

Атанасов вероятно сега ще е водач в Русе, а другият съпредседател на ПП - Асен Василев - традиционно - в Хасково.

 

Николай Денков
Николай Денков Източник: Zonanews

Лансираният от "Промяната" като кандидат за министър-председател акад. Николай Денков отново ще е титуляр в Шумен.

 

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков пак ще води в Перник.

 

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: Zonanews

В Бургас листата ще оглави Константин Бачийски - ексдепутат на ПП, председател на "Средна европейска класа", коалиционен партньор на "Промяната" и бивш общински съветник. Листата в морския град от страна на ДБ досега бе водена от Ивайло Мирчев.

 

Константин Бачийски, ПП
Константин Бачийски, ПП Източник: Zonanews

Явор Божанков, който бе депутат от БСП в няколко поред парламента, но изключен в миналия от групата заради позициите си срещу хартиената бюлетина и защото подкрепя българската помощ за Украйна, се очаква да оглави листата в Габрово. Божанков е гражданска кандидатура - и преди, и сега - като социалистите го поставяха като водач в листата във Велико Търново. Към момента не е решено дали листата в Старопрестолния град ще се води от лице от ПП или от ДБ.

 

Решение няма и за Кърджали. На вота през октомври м.г. водач от ПП там бе Никола Минчев, а от ДБ Радослав Милев. Под въпрос е и Монтана.

 

Андрей Гюров, ПП
Андрей Гюров, ПП Източник: Zonanews

В Благоевград водач ще е председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

 
Деница Симеонова, ПП
Деница Симеонова, ПП Източник: Zonanews

Деница Симеонова ще води във Враца, Георги Стамов в Кюстендил, Искрен Арабаджиев в Ловеч, Татяна Султанова в Сливен, Стоян Георгиев в Силистра, Мирослав Иванов - за кратко и.д. председател на парламента - в Ямбол.

 

Радослав Рибарски, ПП
Радослав Рибарски, ПП Източник: Zonanews

В Стара Загора водач се очаква да е ексдепутатът Радослав Рибарски (ПП), където водач от ДБ бе юристът Атанас Славо (ДБ). В Смолян - Михал Камбарев (ПП), а в Пазарджик - Ивайло Шотев (ПП).

 

Ивайло Шотев, ПП
Ивайло Шотев, ПП Източник: Zonanews

За Добрич се спряга ексдепутатката Албена Симеонова (ДБ). Търси се водач от дясната коалиция за Разград.

 

Албена Симеонова, ДБ
Албена Симеонова, ДБ Източник: Zonanews

В Плевен водач на ПП за миналите избори бе Иван Христанов, добил популярност с битката за граничния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" като зам.-министър на земеделието и като бивш депутат.

 

Неофициално Христанов и отцепникът от "Има такъв народ" и "приютен" от ПП - Радостин Василев, спореха за лидерското място сега, като за последно Христанов няма да е в листите (както обяви Кирил Петков). Кой ще води засега е неясно. На вота през октомври листата от ДБ води Стоян Михалев.

 

Стоян Михалев, ДБ
Стоян Михалев, ДБ Източник: Zonanews

 

Още от "Габрово"

Последни новини

Най-четени