Кметът на Габрово обжалва пред ВАС решение на правителството, застрашаващо строителството на тунела под Шипка

Поводът за жалбата са вписаните в Плана рестрикции за зоната, в която попада тунела под Шипка

Таня Христова
Таня Христова Източник: Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството от предпоследния работен ден на 2021 година, с което е приет План за управление на Природен парк "Българка".

 

В жалбата се настоява Планът да бъде променен, като в него се включат предвидените като допустими в Закона за защитените територии (ЗЗТ) дейности, сред които е строителството на инфраструктурни обекти, предвидени в устройствени и технически планове и проекти.

 

Тунелът на обходния път на Габрово
Тунелът на обходния път на Габрово Източник: Facebook

"Поводът за жалбата са вписаните в Плана рестрикции за зоната, в която попада тунела под Шипка. Там е записано, че се забранява "… всякакво ново строителство, освен водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управление на парка и възстановяване на биологичното разнообразие, архитектурни елементи, свързани с туризма и сигурността на посетителите, както и ремонт, преустройство и реконструкция на съществуващите сгради и съоръжения", обясниха от общинската управа на Габрово.

 

Според градоначалника последното поставя под съмнение реализирането на финалния етап от обхода на Габрово, а именно тунелът под Шипка, като освен това въвежда и ограничения по-рестриктивни от предвидените в законите, които регламентират дейностите в природните паркове.

Още от "Габрово"

Последни новини

Най-четени