Пъстрота от 69 картини и над 2000 участници в Габровския Карнавал изпълниха улиците на града

Карнавалните шествия по време на майските празници на града са наследници на габровската Олелийня през 30-те години на миналия век

Карнавално шествие в Габрово
Карнавално шествие в Габрово

Специалното издание на "100+ годишният" Габровски Карнавал тази вечер изпълни улиците на града с 69 картини и над 2000 участници. Те минаха по маршрута си за близо два часа. Голяма част от сюжетите засягаха темата за специалното издание, което според организаторите е поне стотно. За това свидетелства най-старият запазен източник за еквивалент на проявата - снимка от 1923 г. по данни на общинската администрация в Габрово.

 

По традиция шествието започва от бул. "Априлов", преминава покрай Националната Априловска гимназия, през официалната трибуна пред площад "Възраждане", преминава покрай Лъвов мост и приключва при кръговото движение близо до Консултативна поликлиника. Тази година проливен дъжд съпътстваше през цялото време карнавалното шествие, габровци обаче засвидетелстваха доброто си настроение, въпреки природните "капризи". 

 

Карнавалните шествия по време на майските празници на града са наследници на габровската Олелийня през 30-те години на миналия век. Олелийнята е била веселба на открито и е свързана със сгледа на младите булки, омъжени през зимата.

 

Карнавално шествие в Габрово
Карнавално шествие в Габрово Източник: Facebook

Карнавалното шествие, което премина днес по централните улици, е под мотото "100+ години Карнавал Габрово". Шествията се организират от общината, подготовката е няколкомесечна.  Художници, артисти, шивачи и доброволци изработват в карнавалната работилница три-четириметрови макети на политици - български и световни, обществено известни личности, градски зевзеци от миналото на Габрово, а всички фигури са с хумористичен привкус. Днес в 18:00 ч. по габровските улици на платформи преминаха 69 карнавални картини, в които участваха над 2000 души, а хиляди габровци и гости на града гледаха карнавала.

 

Картините показани от габровци, а и гости на шествието пресъздават по единствен и неповторим начин сатиричното отношение на Габрово и габровци към родни и чуждестранни политици, геополитически процеси, кризи и куриозни случки. Пиперливи понякога, но винаги с премерена шега, картините от карнавалното шествие помагат на габровци, а и на цяла България да се надсмеят над себе си, над злободневието, над моментните кризи, които отминават и после са само спомен.

 

В Габрово карнавалният 20 май започна с детско шествие "Карнавална уличка на чудесата" по пешеходната "Радецка" в града. В шествието участваха стотици деца от местните детски градини, придружени от преподавателите си. Всяка група бе изработила своя собствена картина, а на финала на шествието картините получаваха подарък – габровска дървена лъжица с дупка, символ на икономичност и здравословно хранене. 

 

В спортна зала "Орловец" бе дадено началото на Национален карнавал ревю на котки, носещ името на Розмари Казасова, създател на проявата. Той има конкурсен характер, а в изложението участваха и котки под прикритие. 

 

По програма в карнавалния ден се състоя Детска карнавална сцена с участието на "АнИматорС", Държавен куклен театър – Габрово, Бабъл шоу. Те се проведоха в градинката "Глинени гърнета", а в Градинката с мечето бе Детският мини карнавал. 

 

Вечерната програма започна с карнавалното шествие, като на сцената на площад "Възраждане" бе представен Queen tribut, в небето над Габрово имаше фойерверки, а Ice Mc & Valentina Ducors, 2 Unlimited и DJ Party с МС Камен и балет "Нова" зарадваха последни габровската публика. 

Още от "Габрово"

Последни новини

Най-четени