Стефан Янев: Очаквам аз да бъда следващият служебен премиер, България в момента е в икономически подем

Винаги трябва да очаквате промени, такъв е животът, опита се да остроумничи той

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: МС

Очаквам аз да бъда този, който ще бъде министър-председател на следващото служебно правителство. Това заяви Стефан Янев в отговор на журналистически въпрос по време на откриването на учебната година в Габрово, цитиран от БНТ.

 

"Предвид ситуацията, знаете, с развитието на политическия процес, нито 45-тия, нито 46-ия парламент успяха да излъчат стабилно парламентарно мнозинство, не успяха да излъчат правителство. Така че, в изпълнение на Конституцията, президентът мисля, че вече е подписал указ, който ще влезе в сила от утре и съответно ще имаме едно ново служебно правителство", допълни Стефан Янев. 

 

Винаги трябва да очаквате промени, такъв е животът, нека да видим Указа публукиван и тогава да говорим, да не се окаже, че е нещо преди вятъра, каза още той.

 

На въпрос дали ще има служебни министри от сегашното служебно правителство в нова политическа формация, Стефан Янев отговори:

"Вижте, аз съм в момента изпълняващ длъжността министър-председател на служебното правителство, основната задача на служебното правителство, знаете, макар и да не е ограничено по Конституция, но при липсата на Парламент и смислена законодателна инициатива, която да определя нови политики, основната задача е да произведе поредните избори. Наистина, в нашия случай за първи път, три последователни избора в една година, което означава, че в тази предизборна ситуация ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен и еднакво отговорен към всички политически формации. Дали са нови, или стари - третирането ще бъде по един и същи начин и подготовката и участието на тези формации ще бъде в рамките на закона и това, което обикновено се прави".

 

Дали ще има, или няма да има нови политически формации, това преди всичко зависи от хората, от гражданите. Ако гражданите искат, те ще намерят начин как да се обединят и да търсят тяхното политическо представителство според усещането, че в момента нещо липсва. Ако гражданите решат, ще има, допълни Янев.

Още от "Габрово"

Последни новини

Най-четени