Томислав Дончев: Настояваме за адекватни енергийни компенсации от страна на държавата за местните власти и бизнеса

Заради завишените разходи за ток и газ има опасност да се ограничат разходите за поддръжка на улици, детски площадки, градска среда, коментира кметът на Габрово Таня Христова

Томислав Дончев на среща с представители на институции и с експерти в областта на енергийната ефективност в Габрово
Томислав Дончев на среща с представители на институции и с експерти в областта на енергийната ефективност в Габрово Източник: ПП ГЕРБ

Настояваме за спешни адекватни компенсации от страна на държавата за местните власти и за бизнеса. Това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев по време среща с представители на институции и с експерти в областта на енергийната ефективност в Габрово.

 

Тя се проведе по негова инициатива по повод енергийната криза, повишаването на цените на тока и газа. По време на срещата стана ясно, че сметките на Община Габрово за електроенергия в детските градини, културните институции, социалните услуги, училища, общински предприятия са скочили с 210%, а за газ - със 137%.

 

Например, за декември сметките в детските градини са се повишили от 15 000 на 48 000 лева,  на културните институции - от 13 000 на 35 000 лева, на училищата - от 32 000 на 62 000 лева. Увеличението не е така драстично, както в други общини, защото всички сгради са с внедрени мерки за енергийна ефективност.

 

Томислав Дончев и кметът на Габрово Таня Христова (вдясно)
Томислав Дончев и кметът на Габрово Таня Христова (вдясно) Източник: ПП ГЕРБ

"Заради завишените разходи за ток и газ има опасност да се ограничат разходите за поддръжка на улици, детски площадки, градска среда", коментира кметът на Габрово Таня Христова.

 

Народният представител Томислав Дончев беше категоричен, че ако държавата не вземе компетентно решение за енергийната криза общините в страната, социалните услуги, болници, културни институти, комунални услуги ще изпаднат в колапс и това ще се отрази на качеството на живот на гражданите в страната.

 

По време на срещата стана ясно, че благодарение на факта, че в Габрово се подменя улично осветление с енергоспестяващо, към момента не се налага спирането му, както в други общини.

Още от "Габрово"

Последни новини

Най-четени