Борисов в Хасково: 15 милиарда за България стоят от три години в Брюксел. Ако това беше по наше време - майка ни жална по сутрешните блокове. Сега нищо! (ВИДЕО)

След юмрука, от една средноевропейска държава, водеща на Балканите, ние сега изглеждаме отвратително отвсякъде, добави бившият премиер

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: ГЕРБ-Хасково

Препълнена зала посрещна лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Хасково. Градът е поредната спирка от предизборната му обиколка. Борисов взе думата, след като водачът на листата на ГЕРБ-СДС в региона Делян Добрев го представи като "бившия и бъдещ премиер на България".

 

Залата в Хасково
Залата в Хасково Източник: Скрийншот видео кадър

"Журналистите тук ли са? Журналистите тук ли са? Защото много от тях са съучастници в тези три години неизпълнение и направиха мого лоша услуга на колегите от ПП, прикривайки огромните им слабости. Но всички заедно плащаме. Те и от вашите джобове измъкнаха по 1 лв. за бензина и за нафтата и за енергоносителите", започна изказването си лидерът на ГЕРБ. 

 

Препълнената зала в Хасково
Препълнената зала в Хасково Източник: ГЕРБ-Хасково

Борисов припомни, че 15 милиарда от Плана за възстановяване, предназначени за България, стоят неусвоени от три години. "Ако това беше по наше време - майка ни жална по сутрешните блокове. Сега нищо. В същото време - всяка седмица по 500 милиона заеми. Парите стоят без лихва, наши пари, определени от Европа за ковид кризата. Другите държави ги похарчиха, забравиха а тях, тръгнаха напред. Но това не е тема. Отива човек от ГЕРБ в сутрешен блок, те му казват - ами те казаха колегите, че заради вас няма план. Ама прочетете малко, бе. Преди три години внесохме Плана за възстановяване. Имаше пълно мнозинство в правителството на Кирил Петков и Асен Василев. Защо не приеха всичко?! Това време ни трябваше, за да може българите да се убедят, българите трябваше да се опарят от това управление", заяви Борисов.

 

Бойко Борисов пожела "партиите малко да се успокоят". Но каза, че "навсякъде първата партия е водеща". И даде пример с току-що сформираното правителство на Нидерландия.

 

Борисов обясни, че се опитал да сдобри Добрев с Асен Василев, но картината била "те не щат, нашият се дърпа".

 

"Действително само в Хасково разреших да се води такава антикампания срещу ПП-ДБ, защото с вас имат закачка от едно време. Карах Делян да си стискат ръцете с тях, да се прегърнат, нашият се дърпа. С цялото си уважение се отнасям към медиите. Но просто всички сме хора, имаме нашите пристрастия и не бива да прекаляваме с тях. Слушаме от един два дена, че едва ли не вината ще е на премиера Фицо, че някой отишъл да го застреля. Това не е гангстерскса война, както е във Франция, която е в Шенген, в еврозоната. Ние казваме - това е недопустимо! Да стреляш по човек, който и да е той", каза в началото на словото си Борисов.

 

Бойко Борисов и Делян Добрев
Бойко Борисов и Делян Добрев Източник: ГЕРБ-Хасково

И отново се обърна към Делян Добрев:
"И тука, Деляне, съм длъжен да обясня пред твоите колеги и приятели защо преди 11-12 месеца направихме т.нар. сглобка. Защото от омразата, която се насади в българите, нищо добро не очаква тази държава. Нищо! От една средноевропейска държава, водеща на Балканите, в момента ние изглеждаме отвратително. Отвсякъде!"

"Добре че в Хасково имате кмет, който не се крие. Защото нашият (кметът на София Васил Терзиев от ПП-ДБ-СС, бел. ред.) се крие. Има само едно участие при Цветанка Ризова ли беше, по Дарик ли беше. За две седмици, три съсипа един град. Няма къде да се паркира", отбеляза още той, визирайки решението на столичния кмет Васил Терзиев за ново движение на бул. "Патриарх Евтимий".

 

След това лидерът на ГЕРБ коментира международни теми.
"Процесите си текат, но ние нямаме стратегия, нямаме политика. И затова и миграционната криза ни застигна, затова и отбранителната ни стратегия е в криза", каза лидерът на ГЕРБ.

 

"Когато беше мир, Европа беше най-богатата. Всичко беше лесно. Но когато има война, командирът е важен. А светът е в такава глобална война. Виждате какво се случва в Газа. Това няма оправяне. Не че преди 2000 години не е било същото, но тази омраза, насадена там, е чудовищна. Обществото бучи във всяка една посока. Затова, Деляне, направих сглобката. За да успокоя хората, да направя поносими нещата - както преди години бях с политическите си опоненти. Това е най-важното в момента за българите", каза Борисов.

 

Кандидат-депутатската листа в Хасково
Кандидат-депутатската листа в Хасково Източник: ГЕРБ-Хасково

"На президента Радев едно нещо не му харесва, ако не е служебно правителство. На него, "обединителя"! Аз съм единственият, който се опитва да успокоява. Защото са българи - и от едната, и от другата, и от третата страна. А след 9 юни трябва да се работи някак", посочи той.

 

"Всичко, което те се опитват да промотират, ние сме го правили досега. Стабилна финансова система - харчим, колкото изкарваме, с мазнинка във фискалния резерв. Най-нисък външен дълг. И нито веднъж не обвиних моя финансов министър Дянков, че той е виновен за постната пица. Тогава, 2009 г. беше криза, световна криза. Не дадох една българска банка да мръдне. Всичко запазих. После ми се падна миграционната криза. И благодарение на президента Ердоган, Урсула фон дер Лайен, на Ангела Меркел - нула миграция. Третия път ми се падна ковид кризата. Нещо невиждано за света. Затворихме хората по къщите. На нас Господ ни помага. Ние единствени в света - с воля и решителност - казах - няма да затворя нито една църква, нито един манастир, нито една джамия. В Москва, Сърбия, Гърция, Мека и Медина сложиха катинарите. Само не и ние, в България. Един спортен коментатор казваше, че "Господ е българин" и дано на 9 юни ни помогне, за да може след това да се възстановим", подчерта бившият министър-председател.

 

"Инфлацията е любимият "данък" на финансовите министри. Ако премиерът е лабав, веднага пускат инфлацията, пълнят бюджета и викат - много сме добре. А хората обедняват. Като давахме 50 лева по време на ковид кризата, хората ги усещаха като 50 лева. После им дадохме 120, но те ги усетиха като 30 000 стари пари. Затова се съгласих на сглобката - за да могат хората да се убедят, че всичко е фалшиво. Както навремето беше с талончетата. Масово хората се засилваха, а след това изгоряха", отбеляза Борисов.

 

И подчерта, че във всяка европейска държава първата партия е водещата. "Кмете, и вие трябва много да се молите да се стабилизира държавата. Защото тези пари, дето ви дадоха за т.нар. проекти, са само на 20% осигурени. Защото трябва много внимателно да не разкопате всичко, защото останалите 80% не са осигурени. Асен Василев добре го е премислил това... Догодина, дето Делян казва - таз прокоба пак да съм премиер, вие ще кажете - дайте 20, 40 милиона да си довърша еди-какво си. Затова ви казвам - копайте на по 20%, защото и тука ни сложиха динената кора на цялата държава".

 

Бойко Борисов сподели, че най-голямото нещо, което го притеснява, е миграцията. И пак се върна към кабинета "Денков": "Ники трябва да пътува. Ще пътува. Заради спокойствието на държавата го направих. хората ни разбраха. Че това, което се случва в Словакия, в много други държави, щеше да избие и в България. Така успокоихме всички. Хубаво е, че изборите са 2 в 1. Че няма да харчим два пъти пари, да можем да се преброим и да направим нещо стабилно понееее.. за още 12 месеца. Затова трябва да имаме отчетлива разлика с тях. Да си изкараме един добър резултат и тогава по-друго ще бъде".

 

"Вие знаете какво можем. Показали сме. Знаете тези какво могат. Показали са. Дайте да си направим добър резултат, за да можем като тръгнем да правим правителство, коалиция, некоалиция..., да имаме по-добра стартова позиция. И последното - защо не давам да се води битката с ПП-ДБ. Защото другите партии, популистите, крайните, са много по-голям проблем за мен", обърна се Борисов към публиката.

 

И продължи:

"Но тази ваша страст за бой по тях в Хасково няма смисъл. Аз съм специалист в справянето с опозицията. Но Делян доста ме тормози с постове. Пишеше ги нощно време. И на другия ден вика - аз те търсих да питам може ли. Той не ме е търсил, ама...".

 

В края на срещата Бойко Борисов благодари не само на водачите на листите, "но и на тези, които да на по-задните места, защото на практика тези са най-силните партийци, които показват истинска съпричастност към партията".

 

Предизборното събрание на актива на ГЕРБ откри кметът на Хасково Станислав Дечев. "Ние сме отборът на победителите, каза той, обръщайки се към множеството". 

 

Кметът Станислав Дечев
Кметът Станислав Дечев Източник: ГЕРБ-Хасково

"Радостен съм, че всички тази вечер сме тук, отборът на победителите, които ще бъдат първа политическа сила в област Хасково. Радостен съм още, че тригодишната агония приключи и се надявам тези хора никога да не припарят до властта, да не пристъпят никога повече в Министерски съвет и най-вече - да си получат заслуженото за всичките техни лъжи", добави той.

 

Кметът на Хасково Станислав Дечев
Кметът на Хасково Станислав Дечев Източник: Скрийншот видео кадър

След него водачът на листата на ГЕРБ-СДС за региона Делян Добрев представи кандидат-депутатите в нея. Той припомни, че преди дни в Самоков Борисов е забранил да се говори срещу ПП, но на хасковлии не е забранил. И обясни защо.

 

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Скрийншот видео кадър

"Ние първи извикахме "Дръжте крадеца!" И причината е известна - той крадецът е местен, ние си го познаваме", каза Добрев в началото на словото си, визирайки Асен Василев.

 

"Три години схеми, дългове, инфлация. Но има една приказка - "На умряло куче нож не се вади", допълни той. "Знаете ли колко европейски пари са усвоили тези "генийчета" от Канада, от Харвард? 4 %! Парите стоят в Брюксел. Скоростта на усвояване на тези средства трябваше да е много по-бърз. Трябваше поне по 10 процента на година да се усвояват. Всички пари стоят в Брюксел, а те се занимаваха с кучета, с пачки", възмути се Делян Добрев. 

 

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: ГЕРБ-Хасково

Делян Добрев цитира данни на ИПИ за нарастващите темпове на инфлация. "Знаете ли кой е последният месец, в който инфлацията е по-висока от средната за ЕС! В последния месец на "Промяната". Инфлацията започва и свършва с тях. Какво направиха - създадоха инфлацията, за да можем да обеднеем, но в джоба си да имаме повече хартиике", каза водачът на листата в Хасково.

 

"Станалото - станало, но на 9 юни трябва да викаме Неволята. В Хасково да ги победим най-категорично, защото както вече казахме, Хасково първо каза: "Дръжте крадеца, защото той е местен". Те тук никога не са печелили избори. В Хасково от 43 общински съветника ПП и ДБ заедно имат трима. Ето това е присъствието им тука при нас. За разлика от тях ние не ви предлагаме мечти, не ви продаваме илюзии, не живеем на крилата на облаците от пици от кристали", отбеляза още той.

 

Още от "Хасково"

Хасково почете 187-годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

В церемонията по повод годишнината от рождението на Васил Левски участваха представителни части от Военните формирования 52 740 Хасково и 22 280 Корен и Духов оркестър при Община Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени