Хората в Харманли настояват бежанският център да промени статута си

По всяко време на денонощието градът е пълен с млади мъже с неясен произход, които създават предпоставки за страх у нашите семейства, посочи един от организаторите на протеста

Регистрационно-приемателен център-Харманли
Регистрационно-приемателен център-Харманли Източник: БГНЕС

Стотици излязоха вчера на протест в Харманли срещу бежанския център в града, който е най-големият в страната. Те преминаха на шествие по улиците на града и стигнаха до приемно-регистрационния център. Това е 22-ри по ред протест откакто преди 10 години е открит бежанският център в Харманли.

 

"Причините за недоволството ни основно са продължаващата липса на контрол и превенция от страна на управляващите регионалния център по отношение на влизането и излизането на присъстващите бежанци. Няма никакъв контрол от страна на охраната на влизащите и излизащите, дали носят хладно оръжие. По всяко време на денонощието градът е пълен с млади мъже с неясен произход, които създават предпоставки за страх у нашите семейства”, посочи един от организаторите на протеста.

 

"Искаме Регионалният приемно-регистрационен център да промени статута си от място от отворен към затворен тип. Докато това се случи искаме защита и сигурност от държавата. Искаме намаляване на капацитета на центъра, който е 1700 души, а в момента в него живеят 1300. Искаме този капацитет да бъде намален на 400 души. Искаме постоянен филиал на "Жандармерията” в града. Искаме незабавно възстановяване на оградата на центъра и ежедневен контрол за хладно оръжие и строги наказания за нарушаване на обществения ред”, подчерта друг от протестиращите.

Още от "Хасково"

Стартира първата покана за набиране на проектни предложения по програма ИНТЕРРЕГ VI-А Гърция-България 2021-2027

32 млн. евро са предвидени за проеБезвъзмездното финансиране от ЕС е в размер на 80%кти за опазване на околната среда, развитие на туризма и подкрепа на образованието в граничните региони

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени