Художникът Владимир Запрянов е носителят на наградата "Александър Паскалев" за 2024 година

Званието "Лауреат" и носител на бронзов "Пегас" в жанр "Поезия" спечели Катя Димитрова за стихосбирката "Плач по всички жени преди  мен"

Художникът Владимир Запрянов е носителят на наградата "Александър Паскалев" за 2024 година
Художникът Владимир Запрянов е носителят на наградата "Александър Паскалев" за 2024 година Източник: Община Хасково

Тази вечер бяха обявени лауреатите на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" Хасково 2024. Доц. Младен Влашки – член на журито, поздрави Хасково за прекрасната традиция да развива и стимулира младите творчески таланти. Той подчерта изключителното значение на Литературни дни "Южна пролет" за развитието на българската литература и за младите автори, които имат възможността тук в Хасково, да спечелят една уникална награда- тази за дебют.

 

Званието "Лауреат" и носител на бронзов "Пегас" в жанр "Поезия" спечели Катя Димитрова за стихосбирката "Плач по всички жени преди  мен". "Лауреат" и носител на бронзов "Пегас" в жанр "Проза" е Неда Узунколева за книгата "Днес не ми се излиза". Със званието "Лауреат" и бронзов "Пегас" в жанр "Литературна критика" от днес е Радея Гешева  за книгата ѝ "Енигми и парадигми при някои италиански писателки от XX век"

 

Лауреатите на Националния конкурс за дебютна литература
Лауреатите на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" Хасково 2024. Източник: Община Хасково

В рамките на дните на словото и духа "Южна пролет" Община Хасково присъжда една изключително престижната награда за неоценим принос в областта на литературата, изкуството и развитието на културата. Това е наградата "Александър Паскалев". През 2024 година лауреат на наградата "Александър Паскалев” е художникът Владимир Запрянов.

 

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев награди Владо Запрянов и го поздрави за негова всеотдайна работа за развитието на културата в Хасково. Градоначалникът благодари на Запрянов за готовността му да се включи в нови стойностни проекти, които предстои да бъдат реализирани в Хасково.

 

На Националния конкурс за дебютна литература бяха връчени и съпътстващи награди: в жанр "Проза" те са за Михаела Илиева за книгата ѝ "Рентгенова снимка на свободата" и за Данила Райчева за книгата ѝ "Една и съща жена". Съпътстващите награди в жанр "Поезия" са три. Те бяха присъдени на Тихомира Панайотова  за стихосбирката "Сърцето се завръща у дома" , на Мила Люцканова за стихосбирката "Краят на думите" и на Мария Гетова за стихосбирката "Полуразпад". Ювелирен финал на "Южна пролет" Хасково 2024 година постави Калоян Куманов и неговите нови музикални предизвикателства.

Още от "Хасково"

Заключителна пресконференция по проект "Преход към климатично устойчиви общности" се проведе на 29.04.2024 г. в Община Х

Проектът "Преход към климатично устойчиви общности" е разработен в синхрон с  политиката на Община Хасково за намаляване на енергийното потребление

Прочетете повече прочетете повече

XXI Национален фестивал на камерния танц с рекордно участие на професионалните училища за изкуство

За първи път на сцената на Младежки център Хасково ще се състезават водещите училища по изкуствата в страната от София, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени