Калин Стоянов: "Фронтекс" засилва присъствието си в България

Увеличава служителите си от 150 на 500-600 души

Калин Стоянов (вляво)
Калин Стоянов (вляво) Източник: МВР

В рамките на работното посещение министърът на вътрешните работи Калин Стоянов запозна изпълнителния директор на "Фронтекс" Ханс Лейтенс с организацията и изпълняваните задачи по охрана на българо-турската граница.

 

Изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс
Изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс Източник: Пресцентър на МВР

"Фронтекс" засилва присъствието си в България и увеличава служителите си от 150 на 500-600 души. Това е по наше искане, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

 

Българският вътрешен министър сподели, че по време на проведената вчера среща е обсъдено нивото на взаимодействие, набелязани са конкретни действия за тази година, както и възможностите за осигуряване на по-голям брой служители на агенцията, които ще бъдат разположени на българо-турската и българо-сръбската граница.

 

Фронтекс
Фронтекс Източник: Пресцентър на МВР

Той посочи, че България получи изключително висока оценка за постигнатите резултати по линия на нелегалната миграция – в сравнение с миналата година, се отчита спад с близо около 80 процента на броя на гражданите, опитали нелегално да преминат българо-турската граница.

 

Министър Стоянов открои и изразената от изпълнителния директор на Фронтекс пълна подкрепа за приемането на страната ни в Шенгенското пространство и по сухопътна граница до края на тази година.

 

Той благодари на Ханс Лейтенс за подкрепата, която агенцията оказва на българските служби за охрана на държавната граница и по-конкретно за ограничаване на вторичното движения и засилване на процеса на връщане в страните по произход на нелегални мигранти.

 

Министър Стоянов увери, че са предприети всички мерки за гарантиране на основните права на чуждите граждани, в това число и всекидневно обучение на състава.


България има много важна роля в охрана на външната граница на ЕС, посочи изпълнителният директор на Фронтекс, който сподели, че за първи път посещава на място българо-турската граница.

 

Той увери, че от началото на следващия месец, агенцията изпраща между 500 и 600 свои служители специално на тази граница, които ще работят заедно с българските гранични полицаи – ясна заявка, че агенцията ще отговори на всяка отправена от страна на българските власти молба за подкрепа, на която "Фронтекс"  може да отговори.

 

Изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс и шефът на Гранична полиция Антон Златанов
Изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс и шефът на Гранична полиция Антон Златанов Източник: Пресцентър на МВР

Той определи спазването на основните права на чуждите граждани като един от основните въпроси: Удовлетворен съм да чуя от министъра и от директора на ГД "Гранична полиция", че българската държава предприема мерки да се гарантират основните права и ще бъдат вложени всички усилия в тази посока.

 

Изпълнителният директор на Фронтекс още веднъж заяви категоричната си позиция – "България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС. Това е важно не само за страната ви, но и за целия ЕС".

Още от "Хасково"

Заключителна пресконференция по проект "Преход към климатично устойчиви общности" се проведе на 29.04.2024 г. в Община Х

Проектът "Преход към климатично устойчиви общности" е разработен в синхрон с  политиката на Община Хасково за намаляване на енергийното потребление

Прочетете повече прочетете повече

XXI Национален фестивал на камерния танц с рекордно участие на професионалните училища за изкуство

За първи път на сцената на Младежки център Хасково ще се състезават водещите училища по изкуствата в страната от София, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени