Купиха първият апарат за неинванзивна вентилация в област Хасково

Високият клас апаратура е закупен от община Димитровград на стойност 20 800 лв. с ДДС

д-р Алдин Карагьозов
д-р Алдин Карагьозов Източник: Община Димитровград

С първият в област Хасково апарат за неинванзивна вентилация разполага МБАЛ "Св. Екатерина" - Димитровград, съобщават от Община Димитровград. Апаратът замества интубацията при тежки случай на лечение и може да бъде използван както за възрастни, така и за деца. В цялата страна има само 26 такива апарати, 20 от които се намират във Военно медицинска академия - София. 


"Апаратът за неинванзивна вентилация позволява при лечението на болния той да бъде в съзнание и да може да се движи свободно без да се налага да лежи стационарно на легло, както е при апаратите за интубиране. Не се нуждае от по-специални грижи като тоалет, може да се храни и позволява ранната рехабилитация, т.е. пациента не е обездвижен. Изключително лесно е самото вдишване. Самата манипулация е елементарна, не е свързана с високо специализиран реаниматор, което позволява да се обслужва от всяко медицинско компетентно лице включително и от интернисти. Неинванзивната вентилация е метод на лечение, който се прилага при пациенти с дихателни нарушения, каквато обструктивност развиват и инфектираните с COVID-19. С този апарат работата ни се улеснява страхотно, защото обгрижването на интубиран болен е много сложно.  Апарата улеснява работата на всички в отделението и на сестри и на санитари. Самият факт, че болният е контактен и лечението му позволява да комуникира с близките си, също е много положително за неговото състояние. Освен това имаме обратна връзка от самия пациент дали се чувства добре, като болният участва активно в собственото си лечение. Високо поколение апарати, при които лесно се регулира налягането и потока на кислорода, и именно заради това може да бъде прилаган и при бебета, и при възрастни.", сподели д-р Алдин Карагьозов, анестезиолог и реаниматор в МБАЛ "Св. Екатерина" - Димитровград.


Специализирания апарати за неинвазивна белодробна вентилация работи от днес в ОАРИЛ в димитровградската болница. Високият клас апаратура е закупен от община Димитровград на стойност 20 800 лв. с ДДС, с направена отстъпка от страна на вносителя.

Още от "Хасково"

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната кампания в Хасково с водосвет за здраве и успехи

Водач на листата на коалицията е Делян Добрев – областен координатор на ГЕРБ Хасково. Той повежда към поредната изборна победа не партийна листа от кандидати, а екип от експерти от ГЕРБ, СДС и гражданска квота, които имат идеи и воля да работят за Хасковски регион

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени