Община Хасково подари родословното дърво на Шишмановия род

Историческото проучване на рода, смятан за основател на модерно Хасково, е на д-р Веселина Узунова от РИМ Хасково

Шишманова къща в Хасково
Шишманова къща в Хасково Източник: Община Хасково

Родословното дърво на Шишмановия род подари на обновената Шишманова къща Община Хасково. Историческото проучване на рода, смятан за основател на модерно Хасково, е на д-р Веселина Узунова от РИМ Хасково.

 

С празничен камбанен звън в чест на Шишмановия род, благодарение на когото е построена и най-голямата църква в Хасково "Света Богородица", точно в 12 часа на обяд беше ознаменувано паметното събитие.

 

Освещаването на къщата бе извършено с църковен ритуал, отслужен от отец Никола
Освещаването на къщата бе извършено с църковен ритуал, отслужен от отец Никола Източник: Община Хасково

Освещаването на къщата бе извършено с църковен ритуал, отслужен от отец Никола. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, директорът на РИМ Хасково Пенко Добрев, Милена Трендафилова - представител на Алианс за регионално сътрудничество и развитие бяха сред гостите на церемонията. В духа на старите градски традиции гостите бяха посрещнати в Шишмановата къща с постна пита и сладки, а най-високият гост на събитието-кметът, подари на домакините икона на Божията Майка и цъфнало цвете за здраве и благоденствие.

 

"От десетките проекти, които се изпълняват в Хасково, проект РЕВИТА е с особено очарование. Защото той вдъхна нов живот на уникалните за града ни Шишманова къща и Кирково училище. Той възроди възрожденските къщи. Затова си позволявам най-напред да поздравя екипа на проекта в лицето на Алианс за регионално сътрудничество и развитие и Регионален исторически музей", каза кметът на Хасково Станислав Дечев.

 

Станислав Дечев
Станислав Дечев Източник: Община Хасково

"Вчера в Кирковото училище говорихме за родовата памет и че е съдбовно важно да я пазим. Именно затова Община Хасково, съвместно с д-р Веселина Узунова, успяхме да пресъздадем родословното дърво на Шишмановия род, който води началото си от 1734г. Надявам се повече хора да научат историята на един от родовете, основатели на съвременния ни град", разказа кметът на Хасково. 

 

Обновяването и ревитализирането на експозиционни пространства в зала "Етнография" на РИМ Хасково, Шишманова къща и Кирково училище станаха възможни, в изпълнение на проект РЕВИТА, финансиран от Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021г. 

Още от "Хасково"

Заключителна пресконференция по проект "Преход към климатично устойчиви общности" се проведе на 29.04.2024 г. в Община Х

Проектът "Преход към климатично устойчиви общности" е разработен в синхрон с  политиката на Община Хасково за намаляване на енергийното потребление

Прочетете повече прочетете повече

XXI Национален фестивал на камерния танц с рекордно участие на професионалните училища за изкуство

За първи път на сцената на Младежки център Хасково ще се състезават водещите училища по изкуствата в страната от София, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени