Община Хасково представи пред УНИЦЕФ България система за ранна детска интервенция

Целта на ранната детска интервенция е възможно най-ранното идентифициране на затрудненията в развитието на децата и включване на семействата им в услугата

Община Хасково представи пред УНИЦЕФ България система за ранна детска интервенция
Община Хасково представи пред УНИЦЕФ България система за ранна детска интервенция Източник: Община Хасково

На 23-24 октомври 2024 година в София се проведе международна конференция за ранно детско развитие под наслов "It takes an Early Childhood Ecosystem, for All Young Children to Thrive" (За благоденствието на всички деца е нужна цяла екосистема за ранно детско развитие).


Конференцията се организира от Международната асоциация "Стъпка по стъпка" и Фондация "Тръст за социална алтернатива". Събитието се реализира с подкрепата на  Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Столична община.


Община Хасково участва в конференцията по покана на УНИЦЕФ България, за да представи своя опит като една от двете общини в България, в които се пилотира система за ранна детска интервенция. Йорданка Иванова – началник отдел "Образование, култура, младежки дейности и спорт" представи услугата "Ранна детска интервенция", която се предоставя от екипа на "Общностен център за деца и семейства" Хасково. Експертите от Хасково участваха и в дискусионен панел на тема "Необходими промени на системно ниво, бариери и подкрепящи фактори за въвеждането на национална система за ранна детска интервенция. 


"Общностен център за деца и семейства" – Хасково е създаден през 2014 г. по проект на Световната банка. От самото си създаване Центърът развива услуги за ранно детско развитие и работи с деца на възраст от 0 до 7 години. През 2021 г. Община Хасково е подписала споразумение за сътрудничество с УНИЦЕФ България, в рамките на което се пилотира система за ранна детска интервенция.

 

От 2023 г. Центърът продължи да предоставя услугите вече като държавно делегирана дейност, в това число и ранна детска интервенция. Основният фактор, който помогна да се създаде услугата ранна детска интервенция в Община Хасково, е разбирането и желанието на местната власт за развитие на иновативни и модерни качествени социални услуги за деца.


Целта на ранната детска интервенция е възможно най-ранното идентифициране на затрудненията в развитието на децата и включване на семействата им в услугата. Изходът от услугата ранна детска интервенция е успешната адаптация на детето в детската ясла или градина.

 

Уникалният по рода си форум стимулира обмена на идеи между стотици практици, изследователи и администратори в областта на ранното детско развитие от цял свят и цели да насочи вниманието към системната промяна, необходима за изграждането на компетентни и устойчиви системи в ранното детство. Това е четвъртата по ред конференция, организирана от Международната асоциация "Стъпка по стъпка" и първата, която се провежда в държава от Източна Европа. 

Още от "Хасково"

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев спечели отличието "Кмет на годината" 2024 в категориите "Спорт и младежки дейно

Благодаря на всички граждани, които са оценили високо нашата работа в областта на спорта, младежките дейности и в социалната политика, заяви той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени