Огънят на Литературни дни "Южна пролет" вече гори в Хасково

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев откри официално празниците на литературата и българското слово

Иван Ланджев
Иван Ланджев Източник: Община Хасково

Тази вечер на тържествена церемония лауреатът на "Южна пролет" Иван Ланджев запали огъня на Литературни дни и Национален конкурс за дебютна литература "Южна пролет" Хасково 2024.

 

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев откри официално празниците на литературата и българското слово. "За мен е чест, че нашият град за поредна година се превръща в сцена на творчеството, на младостта и на силното българско слово. Вълнувам се от факта, че днешните дебютанти, които сега плахо тръгват по пътя на литературата, утре ще бъдат сред класиците на българската литература. И винаги ще помнят, че по дългия път на твореца, те са тръгнали от Хасково", каза в приветствието си градоначалникът. "Единственият начин ние и децата ни да обиколим този и много други светове в рамките на един човешки живот, е чрез книгите. Ето заради това пътешествие на познанието ги има Литературни дни "Южна пролет". Нека бъде успешен и вдъхновяващ Националния конкурс за дебютна литература. Успех на всички, които ще преживеят в Хасково чудото на четенето", подчерта Станислав Дечев.

 

Станислав Дечев
Станислав Дечев Източник: Община Хасково

Лауреатът на "Южна пролет" за 2011 година Иван Ланджев запали вечния огън на литературата в Хасково, а по-късно на среща с публиката сподели: "Усещането да запалиш огъня е много съкровено. Виждал съм го отстрани, но не знаех че е толкова вълнуващо. Сега го преживях".

 

В първата литературна вечер на "Южна пролет" ценителите на българската литература пътуваха по света с "Истории от ръчния багаж" и техния автор Георги Милков.

 

До края седмицата Хасково ще бъде столица на българската литература. Утре в програмата:  

10:00 ч. парк "Кенана" - Дебютантите от Националния конкурс "Южна пролет" ще засадят дърво в Алея "Южна пролет", възстановена по повод 50-тата годишнина на единствения конкурс за дебютна литература в България.

10:30 ч. РБ "Хр. Смирненски", Детски отдел - Магда Борисова представя книгата "Как принцеса Магда спаси своя замък"

11:00 ч. РБ "Хр. Смирненски", Читалня № 1

Среща разговор на дебютантите с журито на Националния конкурс "Южна пролет” 2024

14:30 ч. пред РБ "Хр. Смирненски" - Туристическа обиколка на Хасково за участниците в Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет"

18:00 ч. Къща-музей Кирково училище - Откриване на експозиция "Хасковски будители"

Захари Карабашлиев представя романа си "Рана"

20:00 ч. ДКТ "Иван Димов", Голяма зала - Премиера на документалния филм "Усещане за поезия" с участието на Валентина Радинска, Аксиния Михайлова и Митко Ламбов

Още от "Хасково"

Заключителна пресконференция по проект "Преход към климатично устойчиви общности" се проведе на 29.04.2024 г. в Община Х

Проектът "Преход към климатично устойчиви общности" е разработен в синхрон с  политиката на Община Хасково за намаляване на енергийното потребление

Прочетете повече прочетете повече

XXI Национален фестивал на камерния танц с рекордно участие на професионалните училища за изкуство

За първи път на сцената на Младежки център Хасково ще се състезават водещите училища по изкуствата в страната от София, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени