Проф. Анастас Герджиков: Радев пак избяга от дебат

Няма да излезем от нито една криза, докато не преодолеем политическата

Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева в Хасково, където очакваха дебат с Румен Радев
Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева в Хасково, където очакваха дебат с Румен Радев Източник: Комуникационен екип на Герджиков-Митева
Румен Радев не се яви на дебат с проф. Герджиков днес в Хасково. Това е поредният отказ на действащия президент да се изправи пред проф. Анастас Герджиков, за да обсъдят визията си за бъдещето на България. 
 
"Днес и двамата сме в града и се надявах г-н Радев да подходи отговорно към българските избиратели и най-после да приеме поканата ми за дебат. Смятам, че е негов дълг да се яви и така да покаже, че уважава правото на гражданите да направят своя информиран избор", поясни Анастас Герджиков. Той допълни, че дори и писмените покани на националните телевизии не са успели да убедят Румен Радев да участва в дебат.
 
След като изчака Румен Радев повече от половин час, проф. Анастас Герджиков продължи със срещите си с граждани в град Хасково. Те споделиха, че се насажда страх и омраза точно преди провеждането на изборите и пред кандидата за президент проф. Анастас Герджиков алармираха за опорочаване на правото на свободен избор. 
 
"Изборите са на път да бъдат опорочени от назначеното от Радев служебно правителство. Г-н Радев участва в кампанията не със силата на аргументите, а с аргументите на силата. Вместо той да се яви на дебат, на който го поканих многократно, включително и за днес в Хасково, назначеният от него вътрешен министър изпраща полицаи из цяла България да всяват страх и да разпитват хората за кого ще гласуват. Нито страхът, нито омразата ще ни помогнат да намерим верния път. За да спечели втори мандат, Радев е готов да жертва България. Остават броени дни до края на кампанията, призовавам го да покаже уважение към гражданите, които искат да видят как ще защити тезите си, да покаже и смелост, и да участва в пряк политически сблъсък, като се яви на дебат. Това ще бъде достойното поведение на човек, който през последните 5 години е президент на страната", коментира проф. Герджиков. 
 
Според него, напоследък кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова много повече от Радев отправя послания и води цялата кампания. "Имам чувството, че кандидатът за президент, подкрепен от БСП, не е Румен Радев, а Илияна Йотова. Вицепрезидентът има важни функции, но те не са свързани с това зад него да се крие президентът. Но все пак, ако господин Радев се страхува толкова много да се яви на дебат с мен, може да изпрати вместо него госпожа Йотова", предложи проф. Герджиков.
 
Кандидатът за президент смята, че въпросът с 228-те несертифицирани машини поражда съмнения в честността на изборите и все още няма достатъчно ясни отговори по темата.
 
Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева в Хасково, където очакваха дебат с Румен Радев
Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева в Хасково, където очакваха дебат с Румен Радев Източник: Комуникационен екип на Герджиков-Митева

 "Това е риск за легитимността на изборния процес. Неясноти около казуса имат и ЦИК, и медии, и партии. Виждам, че след ГЕРБ съмнения и притеснения са изразили и БСП. Радев носи отговорност за назначеното от него служебно правителство, което организира изборите, и от тази гледна точка мълчанието му по този въпрос е необяснимо. Споделя ли г-н Радев позицията на г-жа Йотова, че отговорите за машините са неубедителни, или стои зад всичко което се случва? Смятам, че в тази ситуация едно от възможните решения е контролно броене на разписките от машините, за да имаме гаранция, че резултатите ще бъдат коректни", смята кандидатът за президент.
 
В Хасково, представители на бизнеса и граждани изразиха притеснения от тежката икономическа ситуация и поискаха проф. Герджиков да се ангажира, ако бъде избран за президент, да направи всичко възможно за по-лесното излизане от кризата. Той самият заяви, че ако спечели изборите, ще ангажира всички експертни и политически усилия за преодоляване на негативните икономически тенденции. 
 
"Държавата изглежда затънала в безизходица и липса на перспектива, не работи нито една мярка за подпомагане на бизнеса и на хората, заети в засегнатите от кризата сектори. Надявам се да бъде съставен редовен кабинет и парламентът да заработи, за да се приемат спешни промени за подкрепа, защото няма време. Ценовият шок и кризата все повече потопяват фирмите в дългове и бизнесът е заплашен от фалит. Трябват действия, добре обмислени мерки и възможно най-бързото им въвеждане, защото месеците, в които беше на власт правителството, назначено от Румен Радев могат да се окажат фатални за икономиката на страната", посочи още кандидатът за президент.
 

Още от "Хасково"

Резултати от първи етап на кандидатстване по Наредбата за финансово подпомагане на местната култура в Община Хасково за

В първия етап на кандидатстване за финансово подпомагане на местната култура за 2024 г. в Община Хасково са постъпили общо 68 проекта

Прочетете повече прочетете повече

ЦИК предложи на президента Румен Радев да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково

На 8 април ВАС остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Негово преосвещенство Пловдивският митрополит Николай донесе в Хасково чудотворната икона Пресвета Богородица "Златна яб

За да се преклонят пред Чудотворната икона на Божията Майка в храма бяха областният управител на Хасково Гинка Райчева, заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева, представители на Българската армия, стотици миряни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени