Публично обсъждане на актуализиран План за интегрирано развитие на община Хасково (ПИРО) се проведе тази вечер в зала "Хасково"

Прогнозите на експертите са, че Община Хасково ще изпълни на 100% Плана за интегрирано развитие

Публично обсъждане на актуализиран План за интегрирано развитие на община Хасково (ПИРО) се проведе тази вечер в зала "Хасково"
Публично обсъждане на актуализиран План за интегрирано развитие на община Хасково (ПИРО) се проведе тази вечер в зала "Хасково"

Публично обсъждане на актуализиран План за интегрирано развитие на община Хасково (ПИРО) се проведе тази вечер в зала "Хасково".

 

Публично обсъждане на актуализиран План за интегрирано развитие на община Хасково (ПИРО) се проведе тази вечер в зала
Публично обсъждане на актуализиран План за интегрирано развитие на община Хасково (ПИРО) се проведе тази вечер в зала "Хасково" Източник: Община Хасково

"След обсъждането на Общия устройствен план на община Хасково вчера, днес представяме за обществено обсъждане още един основен стратегически документ за устойчивото развитие на Община Хасково до 2030 година. Това е един документ, който изготвихме в трудни времена, когато европейските програми не работеха. Но ние направихме един широкомащабен отворен план, който дава визия и който след всяка актуализация предоставя възможност за подобряване на средата, в която живеем", каза при откриването на дебатите за обсъждане на ПИРО кметът Станислав Дечев.

 

Кметът на Хасково Станислав Дечев
Кметът на Хасково Станислав Дечев Източник: Община Хасково

"Междинната оценка показва, че Община Хасково има почти 80% техническо изпълнение на ПИРО. Няма друга община, която да бележи такъв напредък в изпълнение на стратегически документи", каза Екатерина Милиславова - експерт от фирмата-изпълнител на ПИРО.

 

Високият процент на техническо изпълнение показва, че планът е правен при широк консенсус и с концентрация на мерки, които дават резултати още в средата на периода.

 

Екатерина Милиславова - експерт от фирмата-изпълнител на ПИРО
Екатерина Милиславова - експерт от фирмата-изпълнител на ПИРО Източник: Община Хасково

"Това се случва на фона на всички предизвикателства, пред които беше изправена всяка община: ковид-криза, инфлация, политическа нестабилност и др. Тази обстановка налагаше промяна на самите приоритети и действия на общините, за да концентрират посоката на финансовия ресурс така, че да запазят стабилността на системата", обясни още Милиславова.

 

Прогнозите на експертите са, че Община Хасково ще изпълни на 100% Плана за интегрирано развитие, защото екипът й успява да търси и намира финансови източници и изпълнява дневния ред, който местната общност пише. "Приемствеността в стратегическите документи показва, че да правиш политика, означава да надграждаш", коментира още Екатерина Милиславова.

 

По време на обсъждането граждани и председателят на Камарата на архитектите в Хасково арх. Нина Танчева направиха конкретни предложения за актуализацията на ПИРО.

 

Визията за Хасково до 2030г. е:  Община Хасково – устойчиво развита самоуправляваща се европейска териториална общност, с природни и антропогенни ресурси и потенциали за устойчиво, комплексно развитие, с качествена селищна среда, съхранена природа и социализирано културно наследство, привлекателно място за живеене и развитие на бизнес в съответствие с местните традиции, национални и регионални приоритети, модерни световни тенденции, в условия на силно гражданско общество. Четири са основните приоритети:

  • Засилване на конкурентоспособността на общината чрез насърчаване на икономическата активност
  • Развитие на човешкия потенциал и средата за обитаване, отдих и обслужване              
  • Устойчива екологична среда  
  • Балансирано пространствено развитие чрез подобряване на свързаността и достъпността.

Още от "Хасково"

Символична златна панделка с кауза на фасадата на Община Хасково

Община Хасково прие предложението да партнира на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" за повишаване на осведомеността за рака при децата и въздействието му върху децата и техните семейства

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени