РБ "Христо Смирненски" в Хасково отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков

Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона

Мария Вълчева, зам.-кметът на община Хасково
Мария Вълчева, зам.-кметът на община Хасково Източник: Община Хасково

Регионална библиотека "Христо Смирненски" отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков с изложба, съобщават от Община Хасково. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона. В централното фоайе на библиотеката са представени стихосбирки, сборници, списания и уникални издания на произведенията на Пенчо Славейков. Зам.-кметът на община Хасково Мария Вълчева и началникът на отдел "Образование, култура, младежки дейности и спорт" Йорданка Иванова поздравиха служителите на културната институция за поредната им творческа инициатива.


"Адмирирам идеята на РБ "Хр. Смирненски" да представи книги-реликви на и за Пенчо Славейков. Хасковските преподаватели биха могли да се възползват от тази възможност и именно тук да разкажат на учениците си как със своята "Кървава песен" Пенчо Славейков е бил на крачка от номинация за Нобелова награда за литература. Неговата творба е определена от Шведската академия като поетически шедьовър. Но за съжаление наградата така и не стига до поета, заради преждевременната му смърт", коментира веднага след откриване на експозицията Мария Вълчева. Тя подчерта, че ако този момент от живота на поета бъде разказан на децата в тази неформална творческа обстановка, със сигурност ще бъде запомнен от тях, а любопитството им ще бъде провокирано да прочетат стиховете на Пенчо Славейков.

Още от "Хасково"

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната кампания в Хасково с водосвет за здраве и успехи

Водач на листата на коалицията е Делян Добрев – областен координатор на ГЕРБ Хасково. Той повежда към поредната изборна победа не партийна листа от кандидати, а екип от експерти от ГЕРБ, СДС и гражданска квота, които имат идеи и воля да работят за Хасковски регион

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени