С голямо празнично хоро в парк "Кенана" започна Националният събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува"

Утре "Китна Тракия пее и танцува" продължава с кулинарното шоу на Иван Звездев

С голямо празнично хоро в парк "Кенана" започна Националният събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува"
С голямо празнично хоро в парк "Кенана" започна Националният събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува" Източник: Община Хасково

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев откри Националния събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува" Хасково 2024. Председателят на журито - изтъкнатият български хореограф и един от създателите на фестивала Трендафил Димитров поведе голямото празнично хасковско хоро на Кенана. Специални гости на събора за втора поредна година са Танцов клуб "Балкан" от Одрин с ръководител Мария Чъкърък. Те пристигнаха в града със съдействието на Генералното консулство на Република България в Одрин и лично на генералния консул Борислав Димитров.

 

"На Китна Тракия пее и танцува" слънцето грее ярко над всички зелени поляни на Кенана. След два дни проливен дъжд, днес всички се радваме на прекрасното време. И аз съм убеден, че всички вие- танцьори, хореографи, музиканти, певци и гости на Хасково сте допринесли за слънчевия ни ден", каза в приветствието си кметът Станислав Дечев.

 

"Искрено благодаря на всички от близо и далеч, които днес сте тук, защото вие сте фестивалът "Китна Тракия пее и танцува". Благодаря Ви за това, че съхранявате и предавате на поколенията неоценимото народно творчество. Позволете ми да завърша с думите на Любен Каравелов, които сякаш са казани за нашата Китна Тракия: "Скоро ще да се захване народното хоро, без което ни един българин, ни една българка, не могат да живеят".

 

Станислав Дечев
Станислав Дечев Източник: Община Хасково

И на зелените поляни на Кенана в Хасково се изви кръшно тракийско хоро, водено от председателя на журито Трендафил Димитров. Кръшните български хора ще се вият до вечерта, когато в 18,00 часа на голямата сцена на Събора е концертът на ансамбъл "Златна Тракия" с хореограф Златка Тимонова и Народен оркестър при Община Хасково с диригент Димчо Йорданов.

 

Утре "Китна Тракия пее и танцува" продължава с кулинарното шоу на Иван Звездев от 16,00 часа и големият концерт на Професионален танцов ансамбъл "Странджа" от Бургас.

Още от "Хасково"

Последни новини

Най-четени