Станислав Дечев на 24 май: Климент Охридски не кръщава новата азбука на велик владетел, а на своя учител Свети Кирил Философ. И този факт казва всичко за нас българите!

Кетът ан Хасково връчи най-високите отличия за постижения в областта на спорта, науката, професионалното образование и изкуството на изтъкнати хасковски ученици

Станислав Дечев на 24 май: Климент Охридски не кръщава новата азбука на велик владетел, а на своя учител Свети Кирил Философ. И този факт казва всичко за нас българите!
Станислав Дечев на 24 май: Климент Охридски не кръщава новата азбука на велик владетел, а на своя учител Свети Кирил Философ. И този факт казва всичко за нас българите! Източник: Община Хасково

Многохилядно шествие изпълни улиците на Хасково днес. Празничният 24 май събра заедно над 1500 деца и ученици от всички училища и детски градини в общината, стотици учители, родители, културни и просветни деятели, студенти и преподаватели, журналисти, читалищни и библиотечни работници и много гости на Хасково. Кулминацията на празничния 24 май беше официалната церемония по връчване на награди "Ученик на годината" и "Учител на годината".

 

24 май в Хасково
24 май в Хасково Източник: Община Хасково

"За мен 24 май е Българският Великден", каза в словото си кметът на Община Хасково Станислав Дечев. "Днес видях въодушевени усмивки и нескрита гордост от това, че сме заедно и следваме портретите на нашите Първоучители Кирил и Методий. Нали знаете защо азбуката ни се казва Кирилица? Защото Свети Климент кръщава новата азбука не на силен и велик владетел, а на своя учител Свети Кирил Философ. И този факт казва всичко за нас българите! В почитта към учителите ни се корени нашата, българската сила", заяви градоначалникът.

 

Станислав Дечев връчи най-високите отличия за постижения в областта на спорта, науката, професионалното образование и изкуството на изтъкнати хасковски ученици. 

 

Станислав Дечев връчи най-високите отличия за постижения в областта на спорта, науката, професионалното образование и изкуството на изтъкнати хасковски ученици
Станислав Дечев връчи най-високите отличия за постижения в областта на спорта, науката, професионалното образование и изкуството на изтъкнати хасковски ученици Източник: Община Хасково

В областта "Спорт" наградата "Ученик на годината" спечели Мария Габрова от ПМГ "Акад. Боян Петканчин". Отличието "Ученик на годината" в областта на изкуството заслужи за Косара Атанасова от СУ "Васил Левски". В хуманитарна област "Ученик на годината" е Фатме Халибрям от СУ "Св. Паисий Хилендарски", а в природо-математическа област с наградата "Ученик на годината" беше удостоен Мартин Недев от ПМГ "Акад. Боян Петканчин". В областта на професионалното образование "Ученик на годината" е Арам Дерандонян от ПГДС "Цар Иван Асен II".

 

Честване на 24 май в Хасково
Честване на 24 май в Хасково Източник: Община Хасково

Председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева отличи номинираните за отличието "Учител на годината". Наградата "Учител в гимназиален етап на образование" е за Красимира Педева – ст. учител по английски език в ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров",  за изключителни постижения и принос в областта на образованието е номинирана Маргарита Топалова – директор на ПГДС " Цар Иван Асен II", а номинацията  "Културен деятел от областта на сценичните изкуства" е за Иванка Топузова – ръководител на ШНП "Зора-Зорничка" и ЖНХ "Зора-Зорница" към НЧ "Зора-1982".

 

Празникът на Хасково продължи с концерт на децата на Хасково от Клуб "Мажоретки" от ОУ ''Любен Каравелов'', Формация за изпълнение на народни песни от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", Шукран Сабриева от ОУ "Никола  Вапцаров", Божана Тодорова от ОУ"Св. Климент Охридски", Вокална група "Олимпиец" от СУ"Св. Паисий Хилендарски" и Вокална група от ФСГ "Атанас Буров".

Още от "Хасково"

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове с Румъния и Турция за товарни автомобили

През почивните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени