Стратегически американски бомбардировачи B-52 преминаха над територията на България

Това са регулярни съвместни тренировки между ВВС на България и САЩ, заявиха от пресцентъра на МО

Стратегически бомбардировач B-52
Стратегически бомбардировач B-52 Източник: Wikipedia

Два бомбардировача B-52, опериращи от базата Moron AB в Испания, бяха засечени да кръжат над Южна България. Това са 60-0026 (NOBLE41) и 60-0056 (NOBLE42?). И двата са с ядрен потенциал (но не носят ядрени бомби).

 

Според експерти, интересното в случая е, че Европейското командване на САЩ (EUCOM) е обявило разполагането на B-52, когато бомбардировачите вече са били на път, пише БГНЕС. Обикновено те го обявяват след това.

 

"Нашите B-52 се отправят към Източна Европа, за да участват в многостранни учения със съюзниците", гласи туит на EUCOM.

На картата от flight radar може да се види как двата бомбардировача кръжат над Южна България, прелитайки директно над магнитометъра в Панагюрище, след което са се насочили на североизток.

 

Полетът на двата бомбардировача B-52
Полетът на двата бомбардировача B-52 Източник: Flightradar

Единият от двата B-52 (60-0026, NOBLE41) продължава операциите над Югоизточна Румъния, а другият B-52 (60-0056, NOBLE42) се насочи на изток над Словения.

 

Това са регулярни съвместни тренировки между ВВС на България и САЩ, заявиха от пресцентъра на МО.

 

Още в края на февруари ВВС на България и САЩ проведоха тренировка за симулиранo поразяване на цели. Тогава изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево осигуриха прикритие и въздушно пространство за действие на бомбардировачите B-52 Stratofortress – част от Bomber Task Force 23-2, понастоящем базирани във военновъздушната база Морон в Испания.

 

Полетът на двата стратегически бомбардировача B-52
Полетът на двата стратегически бомбардировача B-52 Източник: Flightradar

"Мисиите на Bomber Task Force са рутинни операции по целия свят, които демонстрират ангажимента на САЩ за колективна отбрана като участват в съвместни операции и учения с партньори и съюзници. Съвместната тренировка осигури ценна възможност за надграждане на подготовката на българските пилоти и потвърди готовността на Военновъздушните сили на Република България да противодействат решително на всякакви военни заплахи", заявиха тогава от пресцентъра на МО.

 

Бомбардировачът е дълъг 48.5 метра, а размахът на крилете му е 56.4 метра. Максималната скорост е към 1 050 км/ч., само че В-52 всекидневно лети с към 850 км/ч. Той може да носи 32 тона бомби и ракети.

Четирите стратегически бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress, способни да носят и ядрено оръжие, пристигнаха в Испания три дни, след като военнопрестъпникът Владимир Путин обяви прекратяване участието на Москва в договора за контрол на стратегическите ядрени оръжия START III.

Още от "Хасково"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени